Ο χυμός μύρτιλου βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Exeter βρήκαν ότι ο χυμός μύρτιλου βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένα άτομα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 30 ποικιλίες μύρτιλου. Συχνά το φρούτο αναφέρεται ως μπίλμπερι (bilberry) και αμερικανικό μπλούμπερι (blueberry) -το πρώτο είναι άγριο και το δεύτερο καλλιεργήσιμο.

Τα μύρτιλα έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Όμως, η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης.

Πρόκειται για μια μικρή μελέτης που περιέλαβε 26 υγιείς ενήλικες, 65-77 ετών. Από τους συμμετέχοντες, οι 12 κατανάλωναν κάθε μέρα 30 ml συμπυκνωμένο χυμό από μύρτιλο (μπλούμπερι) για 12 εβδομάδες και οι υπόλοιποι 14 ένα άλλο πόσιμο διάλυμα.

Ο χυμός μύρτιλου περιείχε περίπου 387 mg ανθοκυανιδίνες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πριν και μετά το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά γνωστικών τεστ. Αξιολογήθηκε η λειτουργία του εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία και μετρήθηκε η αιματική ροή σε φάση ανάπαυσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έπιναν χυμό μύρτιλου είχαν σημαντικά βελτιωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διενέργεια γνωστικών τεστ. Επίσης, υπήρχαν ενδείξεις ότι βελτιώθηκε η μνήμη τους.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Joanna Bowtell, από το τμήμα Επιστημών Άθλησης και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Exeter, «η γνωστική λειτουργία τείνει να φθίνει καθώς μεγαλώνουμε. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γνωστική λειτουργία είναι καλύτερη στα υγιή ηλικιωμένα άτομα όταν κάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές. Δείξαμε στη μελέτη μας ότι η κατανάλωση 30 ml χυμού μύρτιλου την ημέρα για 12 εβδομάδες βελτιώνει πράγματι την εγκεφαλική λειτουργία».

Δείτε επίσης