Η εντερική χλωρίδα σχετίζεται με την παχυσαρκία μέσω της ουσίας TMAO

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο εντερικό μικροβιακό μονοπάτι μπορεί να αυξάνει την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Lerner, της Κλινικής Κλίβελαντ, στο Οχάιο, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο μεταβολικό μονοπάτι της χημικής ένωσης TMAO.

Είναι σήμερα γνωστό ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τη γενικότερη υγεία ενός ατόμου πέρα από το γαστρεντερικό σύστημα. Κατά την πέψη του κρέατος, των αυγών και των γαλακτοκομικών, ορισμένα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν τη χολίνη και την L-καρνιτίνη σε τριμεθυλαμίνη, η οποία με τη σειρά της μεταβολίζεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO: trimethylamine N-oxide).

Παλαιότερες μελέτες της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχαν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα του TMAO στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Να σημειωθεί ότι η χολίνη αποτελεί μέρος της λεκιθίνης, η οποία υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες στον ανθρώπινο μεταβολισμό, στη δομή των κυττάρων και στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Στη διατροφή υπάρχει κυρίως στον κρόκο των αυγών και στο κόκκινο κρέας.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ένζυμο FMO3 (Flavin-containing monooxygenase 3) που μετατρέπει την ουσία TMAO στην ενεργή μορφή του. Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που τους έλλειπε ή είχαν απενεργοποιημένο το FMO3 ήταν προστατευμένα από την παχυσαρκία, ακόμα και όταν έκαναν μια διατροφή με πολλές θερμίδες. Τα ποντίκια χωρίς το ένζυμο FMO3 έδειξαν υψηλότερη έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τα μπεζ και καφέ λιπώδη κύτταρα τα οποία είναι περισσότερο μεταβολικά ενεργά από τα λευκά λιποκύτταρα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, επιβεβαιώθηκε σε 435 άτομα ότι τα υψηλά επίπεδα του TMAO σχετίζονταν με υψηλότερη συχνότητα διαβήτη τύπου 2.

“Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος σχετίζονται μεταξύ τους”, ανέφερε ο Mark Brown, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ενώ το μικροβίωμα έχει δειχτεί ότι επηρεάζει την καρδιαγγειακή νόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για το πώς τα εντερικά βακτήρια επηρεάζουν την παχυσαρκία. Η μελέτη μας δείχνει έναν πιθανό τρόπο να αλλάξουμε το εντερικό μικροβίωμα με θεραπευτικό τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία και το διαβήτη”.

Οι ερευνητές είπαν ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης των FMO3 και TMAO με την ανθρώπινη υγεία.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Stanley Hazen που ηγείται του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας και Αποκατάστασης στην Κλινική Κλίβελαντ. Ο Hazen είναι εφευρέτης ενός τεστ για το TMAO και ωφελείται οικονομικά από τις πωλήσεις του.

Δείτε επίσης