Τοκετός: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο παιδί

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση ένα μήνα πριν από τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν  παιδιά με γενετικές καρδιακές ανωμαλίες καθώς επίσης και σκισμένο χείλος (λαγωχειλία) ή σκισμένο ουρανίσκο (λυκόστομα).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Pediatrics.

“Ο πιο ευαίσθητος χρόνος έκθεσης φαίνεται να είναι ο μήνας πριν και μετά τον τοκετό”, ανέφερε η Emily DeFranco, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Νοσοκομείου Παιδιών του Cincinnati και στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati College of Medicine, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. “Οι προσπάθειες της δημόσιας υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να υπογραμμίζουν τη σημασία της ελαχιστοποίησης της έκθεσης σε επιβλαβή σωματίδια στον αέρα”, πρόσθεσε.

Η DeFranco και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα σωματίδια που ονομάζονται PM (particulate matter) και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Η πλειονότητα των προηγούμενων μελετών αφορούσε την έκθεση σε χονδρόκοκκα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο ίση ή μικρότερη των 10 μg/m3 (PM10) τα οποία μπορούν με την εισπνοή να περάσουν στο ανθρώπινο σώμα. Τα λεπτόκοκκα σωματίδια, PM2,5 (με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη των 2,5 μg/m3) είναι ένας πιο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία επειδή μπορούν να εναποτεθούν βαθιά στους αεραγωγούς και στις κυψελίδες μέσα στους πνεύμονες, και στη συνέχεια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα σωματίδια αυτά είναι ένα μείγμα εξαιρετικκά μικρών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων που εισέρχονται από τον αέρα στο σώμα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά πολλές πτυχές της υγείας.

Μακροχρόνια υψηλή έκθεση σε PM2,5 έχει φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και μιτοχονδριακές αλλοιώσεις.

Επίσης, η έκθεση σε αυξημένες ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων ενδέχεται να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες κατά το χρονικό διάστημα πριν από την εγκυμοσύνη, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Οι προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ των PM2,5 και των γενετικών ελαττωμάτων μόνο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου έκθεσης, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν μέτρησαν την έκθεση πριν από τον τοκετό.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος τον πρώτο μήνα

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία πιστοποιητικών γέννησης και στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για την καθημερινή συγκέντρωση των σωματιδίων PM2,5 στο Οχάιο από 57 σταθμούς παρακολούθησης του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency).

Οι ερευνητές συνέδεσαν τις γεωγραφικές συντεταγμένες της κατοικίας της μητέρας για κάθε γέννηση με τον πλησιέστερο σταθμό παρακολούθησης και και τις μέσες τιμές των σωματιδίων.

Στη συνέχεια εκτίμησαν τη συσχέτιση μεταξύ των γενετικών ανωμαλιών που καταγράφηκαν στα παιδιά που γεννήθηκαν και στην έκθεση της μητέρας στα λεπτά σωματίδια του αέρα στο διάστημα δύο μήνες πριν τη γέννηση μέχρι δύο μήνες μετά.

Η μελέτη βρήκε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για γενετικές ανωμαλίες στο διάστημα ένα μήνα πριν μέχρι ένα μήνα μετά τον τοκετό, ο οποίος όπως είναι μέτριος. Παρόλο που ο αυξημένος κίνδυνος είναι μέτριος, οι πιθανές επιπτώσεις σε πληθυσμιακή βάση είναι αξιοσημείωτες επειδή όλες οι έγκυες γυναίκες έχουν κάποια έκθεση. Οι γενετικές ανωμαλίες επηρεάζουν το 3% όλων των γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν μόνο εικασίες για τους μηχανισμούς τερατογένεσης ύστερα από έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Μερικοί υποθετικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή του πλακούντα.

Η DeFranco λέει ότι υπάρχουν εγγενείς περιορισμοί των παρατηρησιακών μελετών, αλλά η  μελέτη παρέχει ένα καλό θεμέλιο στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν μελλοντικές μελέτες.

Να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Signaling βρήκε ότι ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλεί εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στο παιδί, ωστόσο η έρευνα αυτή έγινε σε πειραματόζωα. Είναι γνωστό πάντως ότι ο πυρετός στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στο παιδί καθώς και δυσμορφιών στο πρόσωπο όπως είναι οι σχιστίες χείλους και υπερώας.

Πηγή: Periconception Exposure to Air Pollution and Risk of Congenital Malformations.

Δείτε επίσης