To γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Hypertension δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή υγεία και σε παθήσεις όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το γιαούρτι μπορεί να έχει μια ανεξάρτητη ωφέλιμη επίδραση στην καρδιαγγειακή νόσο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα DASH που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά αλλά λίγο αλάτι μπορεί να ρίξει στην αρτηριακή πίεση του αίματος.

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε πάνω από 55.000 γυναίκες (ηλικίες 30-55 ετών) με υψηλή αρτηριακή πίεση από τη Nurses’ Health Study και 18.000 άντρες (ηλικίες 40-75 ετών) από τη Health Professionals Follow-Up Study.

Στη Nurses’ Health Study, οι συμμετέχουσες νοσοκόμες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με 61 ερωτήματα το 1980 και να αναφέρουν τη συνήθη διαιτητική πρόσληψη τον προηγούμενο χρόνο. Οι συμμετέχουσες ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναφέρουν το διαιτολόγιό τους και οποιεσδήποτε διαγνωσθείσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης ζητήθηκε άδεια πρόσβασης σε ιατρικά αρχεία για να επιβεβαιωθούν οι αναφερόμενες νέες διαγνώσεις.

Οι υψηλότερες προσλήψεις γιαουρτιού συνδέθηκαν με μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 30% μεταξύ των γυναικών. Η κατανάλωση πάνω από δύο γιαούρτια την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο κατά 17%.

Για τους άνδρες που συμμετείχαν στην Health Professionals Follow-Up Study και κατανάλωναν πάνω από 2 γιαούρτια την εβδομάδα η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου ήταν κατά 21% σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από ένα γιαούρτι το μήνα.

Υπήρξαν 3.300 και 2.148 συνολικά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) στη Nurses’ Health Study και στη Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα.

“Υποθέσαμε ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς κάποιες προηγούμενες μικρές μελέτες είχαν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα από τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Justin Buendia.

Και πρόσθεσε: “Εδώ, είχαμε μια πολύ μεγάλη ομάδα από υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πάνω από 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές νέες ενδείξεις ότι το γιαούρτι μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς είτε από μόνο του είτε ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως”.

Πηγή: Regular Yogurt Intake and Risk of Cardiovascular Disease Among Hypertensive Adults.

Δείτε επίσης