Ο αριθμός των πραγματικών φίλων έχει μειωθεί διαχρονικά

Για ποιο λόγο υπάρχουν οι φίλοι; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική. Η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ζωής. Όμως ενώ ο αριθμός των γνωστών μπορεί να αυξάνεται διαχρονικά, οι πραγματικοί φίλοι λιγοστεύουν, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atlantic.

Ρόλο-κλειδί για μια φιλία παίζει ο χρόνος που επενδύει κανείς. Κεραυνοβόλα φιλία (όπως κεραυνοβόλος έρωτα) δεν υπάρχει. Οι φιλίες απαιτούν χρόνο, αν και όχι πάρα πολύ, για να χτιστούν. Μια μελέτη έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται 50 ώρες συναναστροφής για να εξελιχθεί μια γνωριμία σε περιστασιακή φιλία και άλλες 40 ώρες για να μετατραπεί σε φιλία. Συνολικά χρειάζονται περίπου 200 ώρες για να θεωρηθεί στενή φιλία.

Ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι και άλλοι επιστήμονες μελέτησαν τη φιλία κάτω από διαφορετικά πρίσματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία για στενότερη επαφή και δημιουργία ψυχικών δεσμών είναι διάχυτη στους ανθρώπους. Δεν νοείται όμως πραγματική φιλία χωρίς αμοιβαίες αποκαλύψεις για τον εαυτό μας.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα στον αριθμό των γνωστών που έχει κανείς: το μέγεθος του δικτύου των κοινωνικών επαφών ενός ανθρώπου μπορεί να κυμαίνεται από 250 έως 5.500 ανθρώπους. Αν έχετε μια φιλική προσωπικότητα και μια επαγγελματική θέση που απαιτεί συναναστροφές, μπορεί να έχετε ακόμα περισσότερες γνωριμίες. Μια προπτυχιακή διατριβή από το MIT που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον Franklin D. Roosevelt, έναν φιλικό άνθρωπο με μια ιδιαίτερα κοινωνική δουλειά (ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  μπορεί να είχε τουλάχιστον 22.500 γνωστούς.

Δύο άτομα οι πραγματικά έμπιστοι φίλοι

Όσον αφορά τις φιλίες με την ευρύτερη έννοια, μια μελέτη -που χρησιμοποίησε τις αποστολές χριστουγεννιάτικων καρτών ως ένδειξη- εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος έχει γύρω στους 120 ανθρώπους που θεωρεί ευρύτερα «φίλους» του. Όμως, ο εσωτερικός κύκλος των φίλων είναι πολύ μικρότερος. Ο μέσος άνθρωπος εμπιστεύεται 10-20 ανθρώπους (το συμπέρασμα βασίστηκε σε αμερικανικές μελέτες) αλλά ο αριθμός των πραγματικά έμπιστων φίλων, στους οποίους κάποιος θα εξομολογούνταν τα μυστικά του, είναι σήμερα το πολύ 2 άνθρωποι. Έχει μάλιστα μειωθεί από το 1985, όταν ο μέσος άνθρωπος θεωρούσε ότι είχε 3 πραγματικούς φίλους.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, όσο πιο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και φίλους έχει κάποιος, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια. Άρα, το γεγονός ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι σήμερα λιγότεροι από ό,τι στο παρελθόν, είναι μια αρνητική εξέλιξη για την υγεία και μακροζωία των ανθρώπων.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε εάν η κοινωνική σας ζωή είναι ελλειμματική; Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην παραμελούν και να μην περιφρονούν ακόμη και την πιο ταπεινή γνωριμία τους, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή φιλία αν δώσει κανείς τις κατάλληλες ευκαιρίες. Αλλά ακόμη κι αν κανείς περιορισθεί σε απλές φιλικές επαφές, χωρίς μεγαλύτερο βάθος, και από αυτό υπάρχει όφελος λένε οι ψυχολόγοι.

 

 

Δείτε επίσης