Ο μεσημεριανός ύπνος ή μια μεσημεριανή χαλάρωση 30-45 λεπτών μειώνει το στρες και ελαττώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το έντονο στρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν στην Αμερική αλλά και την Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία επεισόδια ακόμη και σε υγιή άτομα, καθώς προκαλεί την υπερπαραγωγή των κατεχολαμινών, δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνη, οι οποίες σχετίζονται- άμεσα ή έμμεσα- με τον αγγειοσπασμό και τις αρρυθμίες.
«Η χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετική γιατί μειώνει το στρες και την πίεση και ξεκουράζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι, μια χαλάρωση 30-45 λεπτών, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντική», ανέφερε στο περιθώριο του 9ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Παράσχος Γκελερής.
Μελέτη που έγινε πριν, κατά τη διάρκεια κι ύστερα από μεγάλο σεισμό, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έδειξε ότι κατά την εβδομάδα του σεισμού, λόγω του στρες, αυξήθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σχετικά με το στρες και τα εμφράγματα, κατά το μεγάλο σεισμό της Αθήνας.
Το στρες, όπως ανέφερε ο κ. Γκελερής, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, τα οποία αποτελούν αιτία του αγγειοσπασμού, συνέπεια του οποίου είναι το σπάσιμο της αθηρωματικής πλάκας στα άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα, στα οποία η βλάβη δεν είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή σε άτομα, στα οποία η αθηρωματική πλάκα έχει προκαλέσει στένωση των αρτηριών της τάξης του 40-50%. Όταν σπάει η αθηρωματική πλάκα, αναμειγνύεται με τα αιμοπετάλια και αυτό έχει ως συνέπεια το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Έχει παρατηρηθεί ότι, το οξύ στρες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ακόμη και σε φυσιολογικά άτομα, τόνισε ο κ. Γκελερής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ατόμου, που έπαθε έμφραγμα από το στρες, όταν πληροφορήθηκε ότι πέθανε ο αδελφός του.
Ο κ. Γκελερής επισήμανε τη σημασία που έχει για τη ζωή του ανθρώπου η έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος, με άμεση στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, μέσα στις πρώτες 1-2 ώρες μετά την εκδήλωσή του. Παράλληλα, ανέφερε ότι για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ατόμων που έχουν πάθει έμφραγμα υπάρχουν αιμοδυναμικά κέντρα σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία, όμως, δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση.