Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα.
Ο Dr. Carlos A. Gonzalez του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στη Βαρκελώνη και οι συνεργάτες του, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν τις ενδείξεις για το ρόλο της μεσογειακής διατροφής στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης της προώθησης της μεσογειακής διατροφής σε περιοχές που αρχίζει να εκλείπει.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει πολλά οφέλη στην υγεία αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, όπως προστασία έναντι του καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτού του τύπου η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο Gonzalez και η ομάδα του εξέτασαν τον καρκίνο του στομάχου, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.
Για να διερευνηθεί αν η διατροφή μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει έναντι της νόσου οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 485.044 αντρών και γυναικών, ηλικίας 35 έως 70 ετών, από 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Σε όλους δόθηκε σκορ σε κλίμακα 18 πόντων με βάση το πόσο στενά είχαν υιοθετήσει τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά και ελαιόλαδο με σχετικά χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών. Κατά τη διάρκεια 9 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 449 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν καρκίνο του στομάχου.
Άνθρωποι που είχαν τα υψηλότερα σκορ όσον αφορά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με ανθρώπους που απομακρύνονταν από τη μεσογειακή διατροφή. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι μειώθηκε κατά 5% για κάθε μονάδα αύξησης στο σκορ μεσογειακής διατροφής.
Ποσοστό 23% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο στομάχου θα επιβιώσουν για 5 χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές. Επομένως, ο εντοπισμός διατροφικών συστάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης είναι σημαντικός για τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτού του τύπου καρκίνου, καταλήγουν.
Πηγές: ‘American Journal of Clinical Nutrition’.