Συχνά όταν επιθυμούμε να καταναλώσουμε σοκολάτα ευχόμαστε να υπήρχε ένα χάπι να αναστέλλει την επιθυμία μας για αυτήν. Μελλοντικά, ένα τέτοιο χάπι μπορεί ενδεχομένως να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της ενδοκρινολογικής εταιρίας των ΗΠΑ, στο Σαν Ντιέγκο. Θα μπορούσε να μπλοκάρει τη δραστηριότητα της γρελίνης, της ορμόνης της πείνας που ερεθίζει τα κέντρα όρεξης στον εγκέφαλο.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από τον Dr. Tony Goldstone, του Imperial College στο Λονδίνο, έδειξε ότι η γρελίνη αυξάνει την όρεξη για τροφές με πολλές θερμίδες στους ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως η γρελίνη αυξάνει την πείνα σε ανθρώπους και ζώα. Υπάρχει η υποψία από έρευνες σε ζώα ότι μπορεί επίσης να ερεθίσει τις οδούς επιβράβευσης του εγκεφάλου και ενδεχομένως μπορεί να εμπλέκεται στην ανταπόκριση σε περισσότερο ανακουφιστικές τροφές, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις σε ανθρώπους.
Στην έρευνα, 18 υγιείς ενήλικες κοίταξαν φωτογραφίες διαφορετικών τροφίμων για 3 μέρες. Μια φορά μετά την παράλειψη πρωινού και 2 φορές 90 λεπτά μετά το πρωινό. Μια ημέρα από αυτές που έλαβαν πρωινό χορηγήθηκε ένεση στους συμμετέχοντες είτε με αλατισμένο νερό είτε με γρελίνη. Στη συνέχεια κοίταξαν φωτογραφίες με τρόφιμα με υψηλές θερμίδες, όπως σοκολάτα, κέικ και πίτσα και τροφές με χαμηλές θερμίδες, όπως σαλάτες και λαχανικά.
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν πληκτρολόγιο για να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των φωτογραφιών. Τροφές χαμηλές σε θερμίδες έλαβαν περίπου την ίδια βαθμολογία ανεξάρτητα από το είδος της ένεσης. Ωστόσο οι τροφές που περιείχαν πολλές θερμίδες, ιδιαίτερα τα γλυκά, αξιολογήθηκαν υψηλότερα από όσους έλαβαν γρελίνη. Ο Goldstone δήλωσε ότι η γρελίνη φαίνεται πως αλλάζει την επιθυμία για τροφές με πολλές θερμίδες περισσότερο από τις τροφές που είναι χαμηλές σε θερμίδες.
Η συγκεκριμένη επίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη όταν οι συμμετέχοντες νήστεψαν τη νύχτα πριν την έρευνα. Όπως δήλωσε ο Goldstone, γνωρίζουμε πως όταν κάποιος νηστεύει τείνει να επιθυμεί περισσότερο τροφές που περιέχουν μεγάλο αριθμό θερμίδων. Ένα χάπι που θα μπλοκάρει τη δραστηριότητα της γρελίνης θα ήταν χρήσιμο για όσους κάνουν δίαιτα, δήλωσε, προσθέτοντας ότι αρκετές φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεχομένως δεν θα είναι κάτι που θα λαμβάνεται πριν την εμφάνιση ενός ελκυστικού εδέσματος, γιατί η διαδικασία χρειάζεται χρόνο, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους δήλωσε ο Goldstone.
Αν αναπτυχθεί, ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα του μπλοκαρίσματος της επιθυμίας για τροφές με πολλές θερμίδες.
Τα αποτελέσματα δεν πρέπει να εκπλήσσουν, δήλωσε ο Alain Dagher, του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, ο οποίος μελετά τη γρελίνη. Στην έρευνά του, απεικονιστικές μέθοδοι σε ζώα ανακάλυψαν ότι η γρελίνη αυξάνει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην τροφή. Επομένως δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι μια ένεση σε ανθρώπους οδηγεί σε τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες.
Σύμφωνα με τον Dagher, η γρελίνη μπορεί ενδεχομένως να μην παίζει ρόλο στην πρόκληση της παχυσαρκίας αλλά ενδεχομένως να δρα στη διατήρηση της παχυσαρκίας μειώνοντας την ικανότητα απώλειας βάρους.