Oι άνθρωποι που έχουν πολλά χρέη εμφανίζουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση επηρεάζει την κατάσταση της υγείας. Ωστόσο, δεν έχουν αξιολογήσει ακόμη τις επιπτώσεις που έχουν τα οικονομικά χρέη. Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Mainz.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 949 περιπτώσεις ατόμων που είχαν απευθυνθεί σε διάφορους φορείς προκειμένου να λάβουν συμβουλές για το πως θα ανταπεξέλθουν στα χρέη τους.
Τους συνέκριναν με 8.318 ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε μελέτη που έγινε τηλεφωνικά πριν από έξι χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν χρέη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που ήταν υπερχεωμένοι – δηλαδή με δυσκολία κατάφερναν να πληρώσουν έγκαιρα τα χρέη τους- εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, είχαν 2,5 μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία.
Πιο συγκεκριμένα, το 25% των υπερχεωμένων εθελοντών ήταν παχύσαρκοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον γενικό πληθυσμό ήταν 11%.
Οι εθελοντές που ταλαιπωρούνταν από χρέη ήταν νεώτερης ηλικίας, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και να καπνίζουν καθημερινά.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Eva Muenster, οι υπερχρεωμένοι άνθρωποι ενδεχομένως ξεπερνούν το άγχος και την κατάθλιψη τρώγοντας περισσότερο. Για αυτούς, η επιλογή υγιεινών γευμάτων δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες καθώς «τρόφιμα όπως τα γλυκά και τα λιπαρά σνακς είναι συχνά λιγότερο ακριβά από ό,τι τα τρόφιμα που έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά» τονίζει η επικεφαλής της μελέτης.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πολλά χρέη αυξάνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. Μάλιστα, στη Γερμανία το 7.6% των νοικοκυριών – δηλαδή 3.000.000 οικογένειες- αντιμετωπίζουν πρόβλημα.