Η μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη θα κοστίσει 1 τρισ. δολάρια σε συμπληρωματικές επενδύσεις μέχρι το 2030 για την αλλαγή των ενεργειακών πολιτικών, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που απαιτείται να αγγίζει πλέον τα 11,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές 2010», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).
«Η αποτυχία στην Κοπεγχάγη μας κόστισε, το λιγότερο, 1 τρισ. δολάρια», υπογραμμίζει στην έκθεσή της η IEA. Στην έκθεση που είχε δημοσιεύσει ένα χρόνο νωρίτερα από τη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη, η IEA τοποθετούσε το συνολικό ποσό των απαιτούμενων επενδύσεων στα 10,5 τρισ. δολάρια. Για την Υπηρεσία, που συμβουλεύει για θέματα ενεργειακής ασφάλειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απαιτείται για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου – αυτή ήταν η μη δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη – «απαιτεί μια βαθειά αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος».
«Οι δεσμεύσεις που ανακοίνωσαν οι χώρες, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών τους, στο σύνολό τους, δεν αίρονται στο ύψος που απαιτείται» για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Μόνον μια «πολύ μεγάλη πολιτική ώθηση» θα επιτρέψει την επίτευξη αυτού του στόχου, τονίζεται στην έκθεση.