Με λεπτοµέρεια ενός δέκατου του χιλιοστού, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ο τοκετός µιας γυναίκας και η διαδροµή που ακολουθεί το βρέφος από τη µήτρα προς τον εξωτερικό κόσµο. Ο τοκετός και η σάρωση της διαδικασίας διήρκεσαν µία ώρα. Τα οφέλη που θα προκύψουν, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι η αποτροπή επιπλοκών που έως σήµερα επιφέρουν ακόµη και τον θάνατο των επιτόκων ή των βρεφών στη διάρκεια του τοκετού, ενώ αναµένεται να προκύψουν σηµαντικές πληροφορίες που θα αλλάξουν κατευθυντήρες οδηγίες τις οποίες ακολουθούν οι γιατροί στον φυσιολογικό τοκετό. Μέχρι σήµερα δεν υπήρχε τεχνολογία που να επιτρέπει τη λεπτοµερή παρακολούθηση και καταγραφή µιας τόσο ιδιαίτερης διαδικασίας και τα κενά στην επιστηµονική γνώση είναι πολλά.
«Χαρακτηριστικό των µεθόδων που χρησιµοποιούνται σήµερα, όπως οι υπέρηχοι, οι ακτίνες Χ για τη µέτρηση απόστασης των οστών της πυέλου και η φυσική εξέταση, δεν έχουν δώσει απάντηση στην ερώτηση γιατί µία γυναίκα µπορεί να φέρει στη ζωή µε φυσιολογικό τοκετό ένα βρέφος 5 κιλών, ενώ κάποια άλλη µε τον ίδιο ακριβώς σωµατότυπο δεν µπορεί να γεννήσει φυσιολογικά ένα βρέφος 3,5 κιλών»,λέει η γυναικολόγος – µαιευτήρας Ιωάννα Τσιαούση.
Το εγχείρηµα κατέστη δυνατό µε τη χρήση ενός νέου, πρότυπου ανοιχτού τύπου µαγνητικού τοµογράφου που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία στο Νοσοκοµείο «Charite», στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες που προέκυψαν ήταν από τη στιγµή που ήταν έτοιµο το παιδί να βγει από τη µήτρα µέχρι να δει το πρώτο του φως.
«Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. ∆είχνουν πώς γλιστρά το βρέφος από τον τράχηλο της µήτρας και κατευθύνεται προς τον κόλπο, την έξοδο από το υγρό περιβάλλον του προς τον αέρα και το φως. Πώς κινούνται τα οστά του και πώς το κεφάλι αλλάζει σχήµα κατά τη διάρκεια του τοκετού», λέει ο µαιευτήρας – γυναικολόγος δρ Christan Bamberg, που είναι µέλος της ερευνητικής οµάδας στο Νοσοκοµείο «Charite».
Ο μαγνητικός τοµογράφος έχει µεγάλο παραλληλόγραµµο άνοιγµα και παρέχει περισσότερο ελεύθερο χώρο για την έγκυο και άνεση κινήσεων για τους γιατρούς και τις μαίες.