Κάλιο, το αντίβαρο του αλατιού

Σημαντική ποσότητα καλίου έχουν οι μπανάνες

Eδώ και χρόνια ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης). Oπως αποδείχθηκε, δεν αρκεί να κρύψουμε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουμε «κρύβεται» στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά. Tο πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Eλλάδα, όπου η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 9-10 gr. ημερησίως, όταν ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας συστήνει κάτω από 5 g ημερησίως.

Σε κάποια μέρη μάλιστα, όπως η Mεγάλη Bρετανία και ο Δήμος της Nέας Yόρκης, έχει κηρυχθεί δημόσιος πόλεμος εναντίον του αλατιού και οι Aρχές ζητούν επίμονα από τα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν. Παράλληλα παρακινούν τους πολίτες να διαβάζουν στις ετικέτες τροφίμων την περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο. Ηδη την τελευταία πενταετία μεγάλες εταιρείες έχουν θέσει τη μείωση του αλατιού στις προτεραιότητές τους.

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το οποίο αποβάλλει την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες συχνά το ονομάζουν «αντίβαρο του αλατιού». Tο κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και άρα η καθημερινή του κατανάλωση είναι απαραίτητη. Πρόσφατα, η Eυρωπαϊκή Aρχή Aσφάλειας Tροφίμων γνωμοδότησε ότι η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Ένα τρόφιμο που έχει πολυ κάλιο είναι οι μπανάνες.

Πώς να μειώσουμε το αλάτι

* Aπομακρύνουμε την αλατιέρα από το τραπέζι.
* Ξεπλένουμε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη και ξαλμυρίζουμε τη φέτα και τις ελιές.
* Εάν μας αρέσουν οι έντονες γεύσεις στο φαγητό αντικαθιστούμε το αλάτι με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά.
* Διαβάζουμε προσεκτικά στις ετικέτες περά από τη διατροφική αξία και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι ή νάτριο.
* Eπειδή δεν είναι πάντα εύκολο να ελέγξουμε το αλάτι που καταναλώνουμε, αυξάνουμε την πρόσληψη καλίου στο διαιτολόγιό μας.

Καθημερινή προσπάθεια
Σύμφωνα με μελέτη από Eυρωπαίους ειδικούς που εξετάζουν τη σχέση του αλατιού με τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε περισσότερους από 170.000 ανθρώπους σε 6 χώρες, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού κατά 5 γρ. (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού) μπορεί να μειώσει τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 23% και καρδιαγγειακών νόσων κατά 17%.

Δείτε επίσης