Λίγο κρασάκι κάνει καλό στην καρδιά και διώχνει το άγχος. Αντίθετα, το πολύ προκαλεί υπέρταση και ενοχοποιείται για αιμοραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Σε μετρημένες δόσεις, μειώνει το ινωδογόνο και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Οι δράσεις αυτές ελαττώνουν την εμφάνιση θρόμβων (πηγμένο αίμα) στα αγγεία της καρδιάς και του σώματος, και θεωρούνται αποδείξεις μείωσης οξέων και χρόνιων «φλεγμονωδών παθήσεων» (καταστάσεις επιταχυνόμενης φθοράς και γήρατος). Τα οφέλη από το κρασί προέρχονται από τα φλαβονοειδή και τη ρεσβερατρόλη, που υπάρχουν ιδιαίτερα στο κόκκινο κρασί.
Τα φλαβονοειδή υπάγονται στη μεγάλη οικογένεια των φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών, που χαρακτηρίζονται ως τα πλέον ευεργετικά για τον άνθρωπο σήμερα. Περιέργως, η καρδιοπροστατευτική δράση του κρασιού διαπιστώνεται σε ενήλικες άνω των 40 ετών που καταναλώνουν 2-3 ποτηράκια την ημέρα. Στις γυναίκες τα «ποτηράκια» μειώνονται κατά 30-50% λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους και της μειωμένης έκκρισης ενός ειδικού ενζύμου στο γυναικείο στομάχι.
Την ίδια πρόληψη πρέπει να ακολουθούν και οι μικρόσωμοι άντρες. Στο κρασί, το καθαρό αλκοόλ (η αιθανόλη) δεν είναι συνήθως πλέον του 12%, στην μπίρα γύρω στο 3%, ενώ στο ουίσκι και το κονιάκ γύρω στο 35%. Το κρασί είναι το πλουσιότερο σε καρδιοπροστατευτικά και αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά. Πάντως, οι υψηλές δόσεις αιθανόλης προκαλούν ύπουλες υπογλυκαιμίες σε διαβητικούς, έλλειψη βιταμίνης Β1 στους ενήλικες και άνοια στους υπερήλικες.
Η άνοια αυτή διαφέρει κατά τη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου από εκείνη του Αλτσχάιμερ. Παρατήρηση ύψιστης σημασίας, γιατί η πρώιμη άνοια των αλκοολικών θεραπεύεται αποτελεσματικά.
Η μεγάλη κοινωνική αποδοχή του αλκοόλ φέρνει συχνά το κρασί στο τραπέζι μας, αλλά του αναθέτει και ρόλο «μεσίτη» σε ατυχήματα. Οι μικρές δόσεις αλκοόλ χαρίζουν αγχόλυση, ενώ οι μεγάλες κατάθλιψη. Αρκετοί γιατροί, πάντως, αποδίδουν σε κληρονομική προδιάθεση την τάση για κατάχρηση αλκοόλ, δεδομένου ότι ο ενήλικας αποδέχεται ό,τι γνώρισε στην παιδική του ηλικία ως «κανονική» ζωή μέσα στην οικογένειά του.
Η μέτρια ποσότητα
Οι ποσότητες αυτές μετριάζονται ανάλογα σε υπερτασικούς, διαβητικούς και καρδιοπαθείς, ιδιαίτερα αν παίρνουν φάρμακα.
Ποσότητα (2 ποτήρια) 150 ml
Περιεκτικότητα 10%-14% στα 100 ml σε αλκοόλ
Θερμίδες Λευκό 130 kcal Κόκκινο 150 kcal Μαυροδάφνη 350 kcal
Τα οφέλη του κρασιού προκύπτουν πάντοτε με τη μέτρια χρήση του όταν γίνεται από υγιείς ενήλικες και συνδυάζεται με το φαγητό.
Δρ Στέφατος Kαραγιαννόπουλος