Αν κάποια στιγμή αρχίσετε να μην έχετε καλή επαφή με το περιβάλλον σας, ίσως πρέπει να μειώσετε τον καφέ ή άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και τα “ενεργειακά” αναψυκτικά ή ακόμα και τη σοκολάτα. Μια μελέτη συνδέει την αυξημένη ποσότητα καφεΐνης με την πιθανή δημιουργία ψευδαισθήσεων, ακόμα και με τη βίωση εξωσωματικών εμπειριών! Τρεις καφέδες (ή το ισοδύναμό τους σε καφεΐνη) ημερησίως τριπλασιάζουν την πιθανότητα εμφάνισης ψευδαισθήσεων σε σχέση με όσους πίνουν ένα καφέ τη μέρα. Η σύνδεση της καφεΐνης με τις ψευδαισθήσεις εξηγείται, επειδή, όταν το σώμα στρεσάρεται, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν και να ακούνε ανύπαρκτα πράγματα. Το επίπεδο της κορτιζόλης ρυθμίζεται επίσης από την ποσότητα καφεΐνης.
Οι ψυχολόγοι Σίμον Τζόουνς και Τσαρλς Φέρνιχοου του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, σε έρευνά τους μεταξύ των φοιτητών του πανεπιστημίου, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Personality and Individual Differences” (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), διαπίστωσαν ότι όντως όσο πιο πολύ καφεΐνη καταναλώνει κάποιος (πίνοντας καφέ, δυνατό τσάι κ.α.), τόσο πιο πιθανό είναι να έχει κάποιας μορφής ψευδαισθήσεις.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ, δεν φαίνεται να έχουν ψευδαισθήσεις, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν τέτοιου είδους εμπειρίες ανακατεύονται με τις υπόλοιπες εμπειρίες της καθημερινότητας, ίσως εκλαμβάνονται ως ψυχωτικές, χωρίς να είναι. “Οι ψευδαισθήσεις δεν αποτελούν κατ’ ανάγκην σημάδι νοητικής ασθένειας”, δήλωσε ο Τζόουνς, που πρόσθεσε πως περίπου 3% των ανθρώπων ακούνε τακτικά ανύπαρκτες φωνές (ενώ ένα 10% έχουν κάποια στιγμή ακούσει τέτοιες φωνές), χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να ζούνε κανονικές ζωές, ενώ όσοι δεν μπορούν, καταφεύγουν σε γιατρό.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στην καθημερινή δίαιτα ενός ατόμου με παθολογικές ψευδαισθήσεις, όπως στην περίπτωση της σχιζοφρένειας, με στόχο τη μείωση της καφεΐνης, μπορούν να μετριάσουν τα ψευδαισθητικά φαινόμενα. Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η καφεΐνη κατ’ ανάγκην προκαλεί ψευδαισθήσεις. Όπως είπαν, όσοι τείνουν να βλέπουν και να ακούνε ανύπαρκτα πράγματα, μπορεί απλώς να είναι από τη φύση τους πιο επιρρεπείς στο να πίνουν περισσότερο καφέ ή τσάι, ή ακόμα μπορεί οι ψευδαισθήσεις να οφείλονται σε άλλη αιτία, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, επτά φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ περιέχουν συνολικά 315 χιλιοστόγραμμα (μιλιγκράμ-mg) καφεϊνης, που ισοδυναμούν με περίπου τρία φλιτζάνια βραστού καφέ, έξι φλιτζάνια δυνατού τσαγιού και εννιά ποτά τύπου “κόλα”. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και αποτελεί την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία στον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Απορροφάται πλήρως από το στομάχι και το λεπτό έντερο μέσα σε 45 λεπτά από την κατάποσή της. Σε μέτριες ποσότητες αυξάνει την ικανότητα διανοητικής εγρήγορσης και σωματικής αντοχής, αλλά σε μεγάλες ποσότητες (πάνω από 250 mg τη μέρα) έχει τοξικές παρενέργειες, προκαλώντας νευρικότητα, ευερεθιστότητα, άγχος, αϋπνία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμία κ.α.