Μια ερευνητική συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ δημιούργησε μια μορφή μεταλλικού γυαλιού που είναι σκληρότερη και ανθεκτικότερη από το ατσάλι, και άρα από κάθε άλλο γνωστό υλικό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ευγενές μέταλλο παλλάδιο σε ένα γυαλί που περιείχε λίγο ασήμι και άλλα μεταλλοειδή στοιχεία, καταφέρνοντας να κατασκευάσουν ένα κράμα που δεν είχε κανένα από τα μειονεκτήματα θραύσης των προηγούμενων 109 προσπαθειών.
Υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής αυτού του υλικού αλλά το μειονέκτημα είναι η υψηλή τιμή του παλλαδίου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ακόμα και γέφυρες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από το νέο υλικό, ωστόσο δεν είναι ακόμη εμπορικά συμφέρουσα η χρήση του στην αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Ανοίγει όμως ο δρόμος για τον συνδυασμό και άλλων στοιχείων με στόχο τη δημιουργία ακόμη καλύτερων και φθηνότερων υλικών τέτοιου τύπου. Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, ο ελληνικής καταγωγής Μάριος Δημητρίου, καθηγητής στο Caltech, είναι αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η πρώτη πρακτική εφαρμογή του μπορεί να είναι στην οδοντιατρική, για την κατασκευή οδοντικών εμφυτευμάτων, εφόσον ελεγχθεί η βιολογική συμβατότητά του. Και ήδη αναζητά φθηνότερες εναλλακτικές: «Αν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε ένα κράμα σιδήρου ή χαλκού με αυτές τις ιδιότητες, τότε θα κλείσει η βιομηχανία χάλυβα», λέει ο κ. Δημητρίου.
Περισσότερα στο futurity.org