Μια μελέτη που περιελάμβανε 6.082 μεσήλικες εθελοντές έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν παραπανίσια κιλά έχουν έως 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ακόμα κι αν δεν είναι καπνιστές. Το περιττό λίπος πλήττει την καρδιά ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένας άλλος παράγοντας που να υπονομεύει την υγεία. Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως φταίει η χρόνια φλεγμονή που συνοδεύει την συσσώρευση περιττού λίπους. Το χειρότερο είναι πως δεν χρειάζεται να πάσχει κάποιος από νοσογόνο παχυσαρκία για να κινδυνεύει η καρδιά του. Αν έχει 15-20 κιλά πάνω από το κανονικό, ο κίνδυνος αυξάνεται.
Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Heart», πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, στη Σκωτία, για λογαριασμό του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF).
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η παχυσαρκία καθεαυτή σκοτώνει την καρδιά ή το κάνει με έμμεσο τρόπο, αυξάνοντας λ.χ. την αρτηριακή πίεση ή/και τα επίπεδα χοληστερόλης ή/και σακχάρου.
Έτσι, πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια παρακολουθώντας την πορεία της υγείας των 6.082 εθελοντών τους, πολλοί από τους οποίους είχαν «τσιμπημένη» χοληστερόλη, αλλά κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή διαβήτη.
Στη διάρκεια των 15 ετών, 214 άντρες πέθαναν από έμφραγμα και 1.027 άλλοι έπαθαν μεν έμφραγμα, αλλά σώθηκαν.
Ακόμα και όταν αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για το έμφραγμα (μεταξύ αυτών η ηλικία και το κάπνισμα) όσοι άντρες είχαν Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) από 30 έως 39 είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα.
Ο ΔΜΣ είναι ένας δείκτης που υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το νυν βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα).
Όταν ο ΔΜΣ είναι από 20 έως 25, το βάρος θεωρείται φυσιολογικό. Οι τιμές 25-30 σημαίνουν πως ένας άνθρωπος είναι υπέρβαρος. Οι τιμές πάνω από 30 σημαίνουν ότι είναι παχύσαρκος, με τις τιμές πάνω από 40 να σηματοδοτούν την πιο επικίνδυνη παχυσαρκία, δηλαδή την κακοήθη ή νοσογόνο.