Ελπίδες από νέο φάρμακο κατά του AIDS

Αυστραλοί ερευνητές δηλώνουν ότι είναι πολύ κοντά στο να βρουν το φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού HIV. Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης ανακάλυψαν ότι άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον HIV, παράγουν αντισώματα τα οποία προκαλούν τον οργανισμό να εντοπίσει τον ιό και να τον πολεμήσει. Τα αντισώματα αυτά αναγκάζουν τον HIV να αλλάξει μορφή και να γίνει ασθενέστερος. Επειδή, όμως, τα αντισώματα δεν παράγονται παρά μετά την μόλυνση του οργανισμού από τον ιό, δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν τον ασθενή όταν έχει ήδη μολυνθεί.

Η προσπάθεια των επιστημόνων τώρα είναι, να παράγουν τα αντισώματα πριν από την εμφάνιση του ιού, ώστε να μπορούν να παίξουν ρόλο προληπτικό. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές έχουν προχωρήσει στην παρασκευή ενός τέτοιου φαρμάκου.

Υπενθυμίζεται ότι 30 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, μεταξύ των οποίων και 20.000 Αυστραλοί, ενώ οι αριθμοί διαρκώς αυξάνονται.

Αν οι φορείς του AIDS πάρουν φάρμακα αμέσως μετά τη διάγνωση, η εξάπλωση του ιού μειώνεται δραστικά

Οι άνδρες και οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν AIDS και αρχίζουν θεραπεία αμέσως και όχι όταν αντιμετωπίσουν πιο ορατά προβλήματα υγείας, μειώνουν εντυπωσιακά την πιθανότητα (96%) να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους, ιδίως στους σεξουαλικούς συντρόφους τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η ανακάλυψη αυτή χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ασθένειας, που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η θανατηφόρα νόσος, 30 χρόνια μετά την εμφάνισή της και ενώ σήμερα πάσχουν από αυτήν, πάνω από 33 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μίρον Κοέν, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και Μολυσματικών Νόσων του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, μελέτησαν επί έξι χρόνια περίπου 1.800 -κυρίως ετεροφυλόφιλα- ζευγάρια, σε εννέα χώρες τριών ηπείρων. Για πρώτη φορά απέδειξαν κλινικά (και όχι απλώς επιδημιολογικά) ότι η έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία κατά του ιού, αμέσως μετά τη διάγνωση και πριν προλάβει να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του φορέα, προστατεύει από την μόλυνση τους συντρόφους του ασθενούς, που δεν είναι φορείς.

Ήταν η πρώτη κλινική δοκιμή -σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού- που έδειξε, χωρίς αμφιβολία, ότι έχει ζωτική σημασία η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού. Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα οι οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου διεθνώς. Παράλληλα, όμως, όπως είπαν, καθώς η ζήτηση για φάρμακα θα αυξάνεται, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν το κόστος τους.

Περισσότεροι από 25 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του AIDS, μέχρι σήμερα, και πάνω από 60 εκατ. έχουν συνολικά μολυνθεί από το ιό, μετά το 1981. Περίπου το 80% των νέων μολύνσεων συμβαίνουν μέσω του σεξ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η φαρμακευτική θεραπεία, που συνίσταται σε ένα “κοκτέιλ” φαρμάκων, δεν θεραπεύει οριστικά, αλλά μπορεί να μειώσει το επίπεδο του ιού στο αίμα σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα και επιτρέπει σε πολλούς πάσχοντες να ζήσουν κανονικά τη ζωή τους, αν και συχνά με διάφορες παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία, εμετούς, απώλεια βάρους κ.ά.

 

Δείτε επίσης