Κέτσαπ και αναψυκτικά με στέβια

Σε αναψυκτικά μέχρι κέτσαπ, η στέβια – το νέο γλυκαντικό της χιλιετίας – έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε στο θέμα της διατροφής. Πρόκειται για ένα μικρό βότανο που ανακαλύφθηκε το 1987 στα υψίπεδα της Παραγουάης.

Είναι 200 έως και 300 φορές γλυκύτερη από την ζάχαρη αλλά με σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία. Μετά από έρευνες αρκετών χρόνων η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων ( EFSA) ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2010, ότι τοξικολογικά, η stevia είναι τελείως ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία.

Μετά από την έγκριση αυτή , ξεκίνησε το λανσάρισμα προϊόντων με stevia και στην ελληνική αγορά. Η  Coca-Cola ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που λάνσαρε ρόφημα με συνδυασμό στέβια και άλλων γλυκαντικών φυσικής προέλευσης. Ειδικότερα  τον περασμένο Μάρτιο λανσαρίστηκε από την Coca-Cola Τρία Έψιλον το Nestea με στέβια, ενώ πρόσφατα είχαμε το λανσάρισμα από την Έψα της νέας σειράς αναψυκτικών ΕΨΑ λάϊτ με στέβια.

Στον τομέα των τροφίμων, είχαμε το λανσάρισμα της Hellmann’s Ketchup με Stevia, με 50% λιγότερη ζάχαρη. Επίσης πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά του Sweete, από την Φάρμασερβ-Lilly. Το Sweete Stevia είναι ένα φυσικό γλυκαντικό από φύλλα stevia, χωρίς θερμίδες, εναλλακτικό της ζάχαρης και των συνθετικών γλυκαντικών ουσιών. Είναι επίσης κατάλληλο για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, δεν περιέχει νάτριο ή αλάτι, ούτε γλουτένη. Όπως μαθαίνουμε και άλλα προϊόντα με stevia αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους στην ελληνική αγορά, αφού το «φυτό της νέας χιλιετίας – κερδίζει συνεχώς ένθερμους υποστηρικτές.

Δείτε επίσης