Το μαύρο τσάι προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Σε μια νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία σε 50 χώρες για την κατανάλωση σε μαύρο τσάι και την επίπτωση που μπορεί  να έχει σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Η Ιρλανδία είναι η πρωταθλήτρια στο τσάι, με κατά κεφαλήν κατανάλωση να φτάνει τα 2 κιλά ετησίως. Στη δεύτερη και τρίτη θέση είναι η Βρετανία και η Τουρκία, ενώ την χαμηλότερη κατανάλωση στο τσάι έχουν η Νότια Κορέα, η Βραζιλία και η Κίνα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Open», όταν χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να υπολογίσουν την επίπτωση που μπορεί να έχει το μαύρο τσάι στα διάφορα νοσήματα, εντόπισαν μία μόνο συσχέτιση: με τον ζαχαρώδη (σακχάρωδη) διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία ζύμωσης που μετατρέπει το πράσινο τσάι σε μαύρο, προκαλεί την παραγωγή πολύπλοκων φλαβονοειδών (είναι ένα είδος θρεπτικών συστατικών) που εμποδίζει το διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μία συνεπή συσχέτιση μεταξύ μαύρου τσαγιού και κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 », δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άριλε Μπερέσνιακ, CEO στην μαθηματική ερευνητική ομάδα Data Mining International, η οποία εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Εν τούτοις πρόσθεσε πως αυτό δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά οπωσδήποτε ενισχύει τα ανάλογα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι οποίες επίσης έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση.

Το μαύρο τσάι παράγεται με ζύμωση και είναι πιο σκουρόχρωμο από το πράσινο ή το λευκό. Η διαδικασία της ζύμωσης μετατρέπει τα απλά φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού (τις κατεχίνες) σε πιο πολύπλοκα φλαβονοειδή (λέγονται θειαφλαβίνες ή TFs και θειαρουµπιγίνες ή TRs).

Μαύρο τσάι και ζύμωση

Ο δρ Μπερέσνιακ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εάν μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν πως το μαύρο τσάι όντως ελαττώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αυτό θα οφείλεται στην διαδικασία της ζυμώσεως.

«Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, προς το παρόν δεν επαρκούν για να γίνουν συστάσεις προς τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 ή όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως της ασθένειας», σχολίασε τα νέα ευρήματα ο δρ Σπύρος Μεζίτης, ειδικός σε θέματα διαβήτη από το Νοσοκομείο Lenox Hill, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Αυτό που τεκμηριωμένα πρέπει να κάνουν είναι να περιορίσουν τα τρόφιμα με επεξεργασμένα σάκχαρα (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, οτιδήποτε περιέχει άσπρη ζάχαρη κ.τ.λ.), να τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, και να περπατούν επί τουλάχιστον 30 λεπτά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης