Καλύτερη μέρα για χειρουργείο η Δευτέρα

xeirourgeioΣύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, οι ασθενείς που χειρουργούνται τη Παρασκευή, έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από ό,τι όταν χειρουργούνται τη Δευτέρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν η επέμβαση γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο ΔρΠολ Αϊλίν, ανέλυσαν πάνω από 4 εκατομμύρια προγραμματισμένες (και όχι επείγουσες) χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ των ετών 2008 – 2011, στη διάρκεια των οποίων 27.582 ασθενείς πέθαναν τις επόμενες 30 μέρες από το χειρουργείο.

Χαμηλότερη θνησιμότητα τη Δευτέρα

Η χαμηλότερη θνησιμότητα εντοπίστηκε στους ασθενείς που χειρουργήθηκαν Δευτέρα. Οι θάνατοι αυξάνονταν σταδιακά κάθε μέρα της εβδομάδας που περνούσε και κορυφώνονταν τις Παρασκευές (αύξηση 44% έναντι της Δευτέρας). Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο (αύξηση 82% έναντι της Δευτέρας), αλλά στο διήμερο της αργίας σπάνια γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, συνεπώς σε απόλυτο αριθμό ο αριθμός των θανάτων ήταν μικρός.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαφορές στη θνησιμότητα αντανακλούν τη μείωση της ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας, όσο περνάνε οι μέρες της εβδομάδας.

Δεν ευνοεί το Σαββατοκύριακο

«Οι πρώτες 48 ώρες μετά από μια επέμβαση είναι συχνά η πιο κρίσιμη περίοδος για τους χειρουργημένους ασθενείς. Έτσι», σύμφωνα με τον Δρ Αϊλίν, «αν η ποιότητα των παρεχόμενων (νοσοκομειακών) υπηρεσιών είναι χαμηλότερη μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως έχουν δείξει και ορισμένες προηγούμενες μελέτες, είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας όχι μόνο στους ασθενείς που χειρουργούνται μέσα στο σαββατοκύριακο, αλλά και σε όσους κάνουν επέμβαση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε η μετεγχειρητική φροντίδα τους πέφτει μέσα στο σαββατοκύριακο, όταν πιθανώς υπάρχει μικρότερη διαθεσιμότητα προσωπικού, υλικών και διαγνωστικών υπηρεσιών».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως είναι χειρότερη η πρόγνωση των ασθενών, οι οποίοι εισάγονται επειγόντως στο νοσοκομείο τα Σαββατοκύριακα, όμως η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως παρόμοιος κίνδυνος, ανάλογα με τη μέρα της εβδομάδας, υπάρχει και για όσους κάνουν εισαγωγή για προγραμματισμένο χειρουργείο.

Δείτε επίσης