Μπρόκολο για την αρθρίτιδα

brokoloΤο μπρόκολο ίσως επιβραδύνει ή ακόμα και αποτρέπει την οστεοαρθρίτιδα (είναι η πιο κοινή αρθρίτιδα) πιστεύουν βρετανοί επιστήμονες. Εργαστηριακές δοκιμές σε κύτταρα και ποντίκια που πραγματοποίησαν οι βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia, έδειξαν ότι η ουσία σουλφοραφάνη, η οποία εντοπίζεται τόσο στο μπρόκολο, όσο και στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο λάχανο, «μπλοκάρει» τη δράση ενός ενζύμου-«κλειδί» για την καταστροφή των χόνδρων. Η σουλφοραφάνη θεωρείται από άλλες μελέτες ως μια αντικαρκινική ουσία.Επίσης η ουσία βοηθάει στον καθαρισμό των πνευμόνων.

Κλινική δομική για το μπρόκολο

Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε δοκιμές σε 20 ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε δύο εβδομάδες σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση χόνδρου.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, έχουν ζητήσει από τους εθελοντές να καταναλώνουν καθημερινά και για δύο εβδομάδες, 100 γραμμάρια ενός μπρόκολου, που δημιούργησαν από την διασταύρωση του κοινού μπρόκολου και ενός άγριου είδους από την Σικελία.  Πρόκειται για μια ποικιλία με ενισχυμένες θρεπτικές ουσίες, η κατανάλωση της οποίας πιστεύεται ότι θα έχει πιο δραστικά και άμεσα αποτελέσματα. Άλλοι 20 ασθενείς στην ίδια κατάσταση, δεν θα ακολουθήσουν την διατροφή ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ομάδα ελέγχου.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί πρόκειται να εξετάσουν τους ιστούς που θα αφαιρεθούν χειρουργικά από τους ασθενείς για να εντοπίσουν την επίδραση του μπρόκολου.

«Ζητήσαμε από τους ασθενείς να τρώνε 100 γραμμάρια μπρόκολο καθημερινά, επί δύο εβδομάδες. Πρόκειται για μια μερίδα η οποία αντιστοιχεί περίπου σε μια χούφτα μπρόκολο» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρόουζ Ντέιβιντσον.

Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Παρά το γεγονός ότι οι δυο εβδομάδες αποτελούν ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να φανεί κάποια δραστική αλλαγή, η δρ Ντέιβιντσον πιστεύει ότι είναι αρκετές για να δείξουν κατά πόσο μια ενισχυμένη ποικιλία μπρόκολου θα μπορούσε να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

«Δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρει να επιδιορθώσει ή να αναστρέψει βλάβες, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φυσικό τρόπο για την πρόληψη της αρθρίτιδας» αναφέρει η ειδικός.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η διατροφή μπορεί να παίξει φρενάρει την οστεοαρθρίτιδα και για τον λόγο αυτόν, εάν τα αρχικά αποτελέσματα σε ζώα επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους τότε θα μιλάμε για μια πραγματική καινοτομία» σχολιάζει ο καθηγητής Άλαν Σίλμαν από τον οργανισμό Arthritis Research UK, που χρηματοδοτεί τη μελέτη της δρος Ντέιβιντσον.

Και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών και να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου, ωστόσο μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες γύρω από το πώς η διατροφή θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας».

Δείτε επίσης