Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στην αντίληψη για το ποιο γάλα είναι περισσότερο υγιεινό. Έχει υποστηριχθεί ότι το ωμό γάλα, αυτό που λαμβάνεται όπως είναι από τα ζώα, είναι καλύτερο από το παστεριωμένο. Το ωμό γάλα περιέχει φυσικούς παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά αδρανοποιούνται με την παστερίωση, λένε οι υποστηριχτές του.
Όμως, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ο μεγαλύτερος σύλλογος παιδιάτρων στις ΗΠΑ) λέει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και ότι όσοι πίνουν απαστερίωτο γάλα από ζώα στα χωριά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από διάφορα μικρόβια. Να σημειωθεί ότι το απαστερίωτο γάλα είναι νόμιμο σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ και αποτελεί το 1-3% των συνολικών πωλήσεων γάλατος.
Η έκθεση της Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής γράφει στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics», ότι δεν πρέπει να πωλείται στους καταναλωτές μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί. Και αναφέρει ότι αρκετοί τύποι βακτηρίων έχουν βρεθεί στο απαστερίωτο γάλα όπως: λιστέρια (listeria), σαλμονέλλα (salmonella), E.coli, τοξόπλασμα κ.α.
Οι κίνδυνοι
Οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά και τα παιδιά που πίνουν γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί παστερίωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο παστεριωμένο γάλα, αναφέρει.
Αντιθέτως, λέει, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παστερίωση δεν μειώνει τα θρεπτικά συστατικά του γάλατος και παρέχει τα ίδια οφέλη με το ωμό, ενώ μάς προστατεύει από επικίνδυνα μικρόβια.
Όπως εξηγεί ο κορυφαίος σύλλογος παιδιάτρων των ΗΠΑ, οι έγκυες γυναίκες που πίνουν ωμό γάλα από ζώα στα χωριά τους διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από το παράσιτο τοξόπλασμα (και προκαλεί τη ασθένεια τοξοπλάσμωση). Το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο και, αν η έγκυος δεν υποβληθεί εγκαίρως σε θεραπεία, η συνέπεια μπορεί να είναι αποβολή ή ακόμα και ενδομήτριος θάνατος. Υπάρχει επίσης κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα και στα σπλάγχνα.
Το απαστερίωτο γάλα μπορεί επίσης να είναι μολυσμένο με το βακτήριο λιστέρια, το οποίο έχει συσχετισθεί με υψηλά ποσοστά θνησιγένειας (γέννηση νεκρού βρέφους), πρόωρου τοκετού, με σηψαιμία και μηνιγγίτιδα στα νεογέννητα μωρά, γράφουν οι ειδικοί που επανεξέτασαν τα υπάρχοντα στοιχεία για τους κινδύνους από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλατος.
Εκτός από τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά από το απαστερίωτο γάλα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι διάρροια και στομαχικές κράμπες, αλλά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού η μόλυνση μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.