Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό

aimopetalia egefalikoΒρετανοί επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS One, ότι αν κάποιος έχει χαμηλό σίδηρο στο αίμα του έχει αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα τελευταία λίγα χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σιδήρου, η οποία επηρεάζει περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ενήλικες και σε παιδιά.

Πώς η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ένας γρίφος για τους ερευνητές. Η αιτία είναι ότι το αίμα γίνεται πιο κολλώδες και άρα κάνει πιο συχνά θρόμβο. Τα αιμοπετάλια των ασθενών με σιδηροπενική αναιμία κολλούσαν πιο γρήγορα το ένα με το άλλο, όταν οι ερευνητές τα εξέτασαν στο εργαστήριο.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και συγκόλλησης αιμοπεταλίων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από 40 χρόνια, είχε αγνοηθεί.

Κάθε χρόνο, 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και άλλα πέντε εκατομμύρια μένουν μόνιμα ανάπηροι. Ο πιο κοινός τύπος, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρουσιάζεται επειδή η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο διακόπτεται από μικρούς θρόμβους.

Αιμοπετάλια και σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι πλήττονται πιο συχνά από έλλειψη σιδήρου. Το εύρημα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η έλλειψη σιδήρου αυξάνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων με συνέπεια να δημιουργείται πιο εύκολα θρόμβος αφού τα αιμοπετάλια κολλάνε συχνότερα το ένα με το άλλο.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 497 πάσχοντες από μία σπάνια νόσο, που λέγεται κληρονομούμενη αιμορραγική τελαγγειεκτασία [haemorrhagic telangiectasia (HHT)], η οποία συχνά προκαλεί διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες, που μοιάζουν με τους κιρσούς. Κανονικά, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων δρουν ως φίλτρα, που απομακρύνουν τους μικρούς θρόμβους πριν εισέλθουν στις αρτηρίες αλλά σε όσους πάσχουν από αιμορραγική τελαγγειεκτασία το αίμα κατορθώνει να διαπερνά αυτό το φίλτρο, με συνέπεια να εισέρχονται οι θρόμβοι στις μεγάλες αρτηρίες και από εκεί να φτάνουν έως τον εγκέφαλο.

Εκτός από αυτή την ομάδα ασθενών, πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουν ορισμένες παθήσεις που μπορούν να επιτρέψουν θρόμβους αίματος να παρακάμψει το φίλτρο των πνευμόνων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, οι ασθενείς που είχαν επίσης σιδηροπενική αναιμία, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν οι ασθενείς είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα σιδήρου (γύρω στα 33 μg/dl) διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους είχαν επίπεδα σιδήρου στο μέσο όρο των φυσιολογικών ορίων. Τα φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου είναι 55-160 μg/dl για τους άνδρες, 45-155 μg/dl για τις γυναίκες και 45-120 μg/dl για τα παιδιά.

Δείτε επίσης