Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

stress odhghshsΑυτοί που έχουν καυτή ιδιοσυγκρασία και θυμώνουν εύκολα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όσοι μάλιστα έχουν και ιστορικό καρδιοπάθειας, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH) στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ).

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου τα ευρήματα εννέα μεγάλων μελετών, οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ 1966 και 2013 και εξέτασαν κατά πόσον συσχετίζεται ο θυμός με τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Ο θυμός συχνά προηγείται μια καρδιακής προσβολής και μπορεί να είναι το έναυσμα, λένε οι ερευνητές.

Το επικίνδυνο χρονικό διάστημα είναι περίπου δύο ώρες μετά την έκρηξη θυμού. Όπως έδειξε η ανάλυσή τους, τις δύο ώρες έπειτα από μία έκρηξη θυμού ο κίνδυνος για έμφραγμα σχεδόν πενταπλασιαζόταν, ενώ ο κίνδυνος για εγκεφαλικό τριπλασιαζόταν.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο ο θυμός ανοίγει τον δρόμο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, αλλά ίσως παίζουν ρόλο κάποιες βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν σώμα και το γεγονός ότι αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Επίσης το στρες που προκαλείται μπορεί να βρίσκει διέξοδο σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα.

Θυμός και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, λέκτορα στο Τμήμα Επιδημιολογίας της HSPH, σημειώνουν στο άρθρο τους πως σε πληθυσμιακό επίπεδα ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα εξαιτίας μιας μεμονωμένης έκρηξης θυμού είναι μικρός.

Στην πραγματικότητα, στους ανθρώπους δίχως άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, ο θυμός θα προκαλούσε 1 πρόσθετο έμφραγμα ανά 10.000 πληθυσμού, ενώ στους ανθρώπους με παράγοντες κινδύνου η αντίστοιχη αναλογία θα ήταν 4 πρόσθετα εμφράγματα ανά 10.000 πληθυσμού.

Ωστόσο όσο περισσότερες εκρήξεις θυμού έχει κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθει έμφραγμα εξαιτίας τους. Έτσι, με την συχνή οξυθυμία (πέντε εκρήξεις θυμού την ημέρα) οι παραπάνω αναλογίες γίνονται 158 έξτρα εμφράγματα ανά 10.000 πληθυσμού όταν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου και 657 πρόσθετα εμφράγματα ανά 10.000 πληθυσμού όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

«Αν και ο κίνδυνος για οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο με μία μεμονωμένη έκρηξη θυμού είναι σχετικά μικρός, τα συχνά επεισόδια άκρατου θυμού είναι πολύ επικίνδυνα», δήλωσε η Μοστόφσκι.

Και πρόσθεσε: «Ο τρόπος που αντιμετωπίζει κανείς το θυμό και το άγχος είναι σημαντικός. Μαθαίνοντας πώς να χαλαρώνεις μπορεί να βοηθηθεί να ξεπεράσει καταστάσεις υψηλής πίεσης. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκτόνωση μιας αγχωτικής ημέραςα».

Δείτε επίσης