Τι είναι η βαθμολόγηση Apgar

apgarΗ εξέταση Apgar (Άπγκαρ) χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της γενικής υγείας των νεογέννητων στο 1 λεπτό και ξανά στα 5 λεπτά μετά τη γέννηση του. Το τεστ πήρε το όνομά του από την Virginia Apgar που το επινόησε το 1952 και βοηθά τον παιδίατρο να αξιολογήσει πόσο καλά λειτουργεί ο οργανισμός του νεογέννητου.

Εκτιμώνται πέντε τομείς: η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή, ο μυϊκός τόνος, η αντανακλαστική ανταπόκριση σε ερεθίσματα και η χροιά του δέρματος. Κάθε τομέας βαθμολογείται σε μία κλίμακα από 0 έως 2 και οι αριθμοί αυτοί αθροίζονται. Η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία είναι 10.

Μία βαθμολογία Apgar από 8 έως 10 σημαίνει ότι το παιδί βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Η καρδιακή συχνότητα είναι περισσότερο από 100 χτύποι ανά λεπτό, το μωρό αναπνέει κανονικά και κλαίει, είναι δραστήριο, βήχει ή φταρνίζεται, όταν κλείνει η μύτη του, και έχει καλό χρώμα στο δέρμα.

Τα περισσότερα νεογέννητα συγκεντρώνουν μία βαθμολογία από 7 έως 9 και δε χρειάζονται τίποτα παραπάνω από μία αναρρόφηση των βλεννών, ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή τους.

Τα νεογέννητα με βαθμό Apgar από 4 και κάτω στο ένα λεπτό μετά τη γέννα χρειάζονται άμεση βοήθεια με την αναπνοή τους, ο χτύπος της καρδιάς είναι αργός ή δεν ακούγεται, το μωρό φαίνεται χλωμό ή ακόμα και μπλε και οι αντανακλαστικές αντιδράσεις του μπορεί να απουσιάζουν ή να είναι μειωμένες.

Πιο αναλυτικά για τους τομείς της κλίμακας:

  • Η συχνότητα των καρδιακών παλμών. Αν δεν υπάρχουν παλμοί ο βαθμός είναι 0 για το βρέφος, αν ο ρυθμός της καρδιάς του είναι αργός παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν έχει πάνω από 100 παλμούς βαθμολογείται με 2.

  • Η προσπάθεια αναπνοής του εμβρύου. Αν το μωρό δεν αναπνέει ο βαθμός είναι 0, αν η αναπνοή του είναι αργή παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν αναπνεύσει σωστά βαθμολογείται με 2.

  • Ο μυϊκός τόνος του μωρού. Αν το μωρό ο βαθμός είναι 0, αν υπάρχει λίγη κίνηση στα άκρα του παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν είναι δραστήριο βαθμολογείται με 2.

  • Τα αντανακλαστικά. Αν το βρέφος δεν αντιδρά π.χ. σε ένα μικρό τσίμπημα παίρνει βαθμό 0, αν υπάρξει μικρή αντίδραση παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν αντιδράσει έντονα βαθμολογείται με 2.

  • Το χρώμα του βρέφους. Αν το μωρό είναι κίτρινο ή μπλε παίρνει βαθμό 0, αν το σώμα του είναι ροζ και τα άκρα του μπλε παίρνει 1 βαθμό, ενώ αν όλο το σώμα του είναι ροζ βαθμολογείται με 2.

Το μωρό θεωρείται υγιές, όταν η βαθμολογία στο τεστ Apgar κυμαίνεται είναι 7-10. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό που έχει πάρει βαθμό 6 νοσεί, αλλά ότι χρειάζεται μια μικρή ενίσχυση (π.χ. λίγο οξυγόνο). Η παρέμβαση του παιδιάτρου είναι απαραίτητη μόνο όταν η βαθμολογία είναι κάτω από το 5.

Βαθμολογία

0

1

2

Χρώμα
(Appearance)

Κυανωτικό ή ωχρό

Σώμα ροδαλό, άκρα κυανωτικά

Εξ ολοκλήρου ροδαλό

Καρδιακές σφύξεις (Pulse)

Απούσες

Λιγότερες από 100 στο λεπτό

Περισσότερες από 100 στο λεπτό

Αντανακλαστικά
(Grimace)

Απόντα

Μορφασμός

Μορφασμός και βήχας φτάρνισμα

Μυϊκός τόνος
(Activity)

Χαλαρός

Ελαφριά κάμψη

Ζωηρές κινήσεις χεριών και ποδιών

Αναπνοή
(Respiration)

Απούσα

Αργή, άρρυθμη, αδύναμο κλάμα

Καλή, κλάμα δυνατό

Το τελικό σκορ του τεστ Apgar καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του μωρού, αλλά αυτή η εξέταση προβλέπει τη μακροχρόνια υγεία ή συμπεριφορά του παιδιού.

Σημειώστε ότι κατά μέσο όρο ένα νεογέννητο ζυγίζει από 2,5 – 4,5 κιλά και έχει ύψος από 46 έως 54 εκατοστά. Μέσα στις πρώτες ημέρες από τη γέννηση ένα μωρό συνήθως θα χάσει από 6% έως 10% του βάρους του λόγω της φυσιολογικής απώλειας υγρών.

Αξίζει να αναφερθείί ότι μια χαμηλή βαθμολόγηση Apgar αυξάνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Δείτε επίσης