Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ασθένειες έχουν τη δική τους οσμή. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη κατά την οποία μια ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού τόσο καλά όσο μια μαστογραφία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ασθένειες. Σε ολόκληρη την ιστορία της ιατρικής μάλιστα, οι γιατροί μύριζαν την αναπνοή των ασθενών τους, τα ούρα, τα κόπρανα και άλλα σωματικά υγρά για να βοηθηθούν στη διάγνωση.
Πώς μυρίζουν
Πάνω από 50 ασθένειες επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματος και η ανίχνευση της χαρακτηριστικής οσμής που αναδύεται θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους. Αν και οι διαφορές είναι αδιόρατες για να τις αντιληφθεί ένας άνθρωπος, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να τις ξεχωρίσουν εύκολα.
Στις ασθένειες που μπορούν να ανιχνευθούν με ηλεκτρονικά όργανα που αναλύουν τις οσμές περιλαμβάνονται ο διαβήτης που κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν ασετόν, η ηπατική ανεπάρκεια που την κάνει να μυρίζει σαν σάπιο ψάρι και ο κίτρινος πυρετός που κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν κρεοπωλείο.
Άλλες ασθένειες που αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος είναι η σχιζοφρένεια που κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει σαν ξύδι, ο τυφοειδής πυρετός που κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν φρεσκοψημμένο ψωμί και οι ουρολοιμώξεις που κάνουν τα ούρα να μυρίζουν σαν αμμωνία.
Η διφθερίτιδα κάνει τον ιδρώτα να έχει μια γλυκιά μυρωδιά και η ηπατική εγκεφαλοπάθεια κάνει την αναπνοή να μυρίζει σαν φρεσκοθερισμένο τριφύλλι. Η κληρονομούμενη ασθένεια φαινυλκετονουρία, εξάλλου, κάνει το δέρμα των βρεφών να μυρίζει σαν μέλι, η φυματιώδης λεμφαδενίτιδα το κάνει να μυρίζει σαν μπαγιάτικη μπύρα και η διαβητική κετοξέωση κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν σάπιο μήλο.
Συνολικά, πάνω από 50 νοσήματα αλλάζουν τις πτητικές χημικές ενώσεις που αναδύει το σώμα από τη μυρωδιά του στόματος, του ιδρώτα, του δέρματος, των ούρων, των ποδιών, ακόμα και των κοπράνων και των φλεγμάτων.
Διάγνωση από τις οσμές
Η διάγνωση των ασθενειών μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αναδύει το σώμα, έχει εξελιχθεί την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας η οποία είχε δημοσιευθεί πριν από τρία χρόνια στην επιθεώρηση «Sensors».
Όπως έγραφαν τότε επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, πολυάριθμες ηλεκτρονικές εφαρμογές που βασίζονται στις οσμές έχουν επινοηθεί για τομείς της ιατρικής όπως η διαγνωστική, η ανοσολογία, η παθολογοανατομία, η αποκατάσταση, η φαρμακολογία, η φυσιοθεραπεία, η φυσιολογία, η προληπτική ιατρική, η τηλεϊατρική και η επούλωση των πληγών.