Η νόσος του Graves είναι μία πάθηση του θυρεοειδούς αδένα κατά την οποία παράγεται πολλή ορμόνη θυροξίνη (υπερθυρεοειδισμός). Το όνομα της ασθένειας οφείλεται στον Ιρλανδό γιατρό Robert James Graves.
Συμπτώματα
Η υπερβολική ποσότητα θυροξίνης προκαλεί ένα μεγάλο εύρος σημείων και συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων νευρικότητας, έλλειψης ανοχής στη ζέστη, απώλειας βάρους παρά τη φυσιολογική όρεξη, γρήγορου και ακανόνιστου σφυγμού και ενός μικρού τρέμουλου των χεριών.
Οι ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό σύστημα που διεγείρουν το θυρεοειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια. Αλλαγές στα βλέφαρα και στους μυς που ελέγχουν τα μάτια μπορεί να προκαλέσουν διπλωπία και εμφάνιση πολύ ανοιγμένων ματιών.
Τα μάτια μπορεί επίσης να προεξέχουν εξαιτίας αύξησης του ιστού των μυών, του λίπους και των άλλων ιστών πίσω από το μάτι. Σε μερικές περιπτώσεις ο διογκωμένος ιστός μπορεί να συμπιέσει και να απειλήσει σοβαρά το οπτικό νεύρο.
Το υπερβολικό τέντωμα των βλεφάρων μπορεί να εκθέσει τον κερατοειδή αρκετά, ώστε να του προκαλέσει σοβαρή ξηρότητα ή έλκος.
Σημεία και συμπτώματα
- Διόγκωση ή μια αίσθηση πίεσης γύρω από τα μάτια.
- Θολή όραση ή διπλωπία.
- Δάκρυα.
- Κόκκινα μάτια ή με φλεγμονή.
- Ευαισθησία στο φως.
- Τράβηγμα προς τα μέσα των βλεφάρων.
- Νευρικότητα και έλλειψη ανοχής στη ζέστη.
- Αυξημένη όρεξη, συνοδευόμενη από απώλεια βάρους.
Διάγνωση
Οι αλλαγές στο μάτι μπορεί να συμβούν ένα χρόνο ή περισσότερο πριν ή μετά από την εκδήλωση της ανώμαλης λειτουργίας του θυρεοειδούς. Μάτια που προεξέχουν και με αυξημένη απόσταση του πάνω από το κάτω βλέφαρο είναι κλασσικά σημεία της νόσου του Graves. Μερικές φορές όμως οι αλλαγές στο μάτι είναι ήπιες και δε διακρίνονται εύκολα.
Άλλες φορές πάλι φαίνεται να επηρεάζεται μόνο το ένα μάτι προκαλώντας ανησυχία για κάποιο όγκο ή ρινική μόλυνση. Μερικές φορές το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός του επιπεφυκότα, που μπορεί να αποδοθεί σε επιπεφυκίτιδα ή σε μία αλλεργική αντίδραση.
Ο βαθμός προεξοχής του ματιού μπορεί να μετρηθεί από έναν οφθαλμίατρο με ένα εξοφθαλμόμετρο. Αυτό χρησιμεύει περισσότερο για την εξακρίβωση του αν η προεξοχή χειροτερεύει ή βελτιώνεται παρά για τη βεβαίωση της διάγνωσης. Μία αξονική τομογραφία της κοιλότητας του ματιού εμφανίζει συνήθως διογκωμένους μυς μέσα στην κοιλότητα και μπορεί να βάλει τέλος στην ανησυχία ότι το εξόφθαλμο προκαλείται από όγκο ή μόλυνση.
Θεραπεία
Ένα από τα πιο εμφανή φυσικά σημεία της νόσου του Graves είναι ο εξόφθαλμος. Ο έλεγχος της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα είναι το κλειδί της θεραπείας για την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασης. Αν η θεραπεία προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς, θα σας χορηγηθούν χάπια θυροξίνης για αντικατάσταση της ορμόνης.
Προσωπική φροντίδα. Σε πολλές περιπτώσεις η πάθηση είναι μία ήπια κατάσταση που δεν απαιτεί θεραπεία. Ο ύπνος με το κεφάλι υπερυψωμένο μπορεί να μειώσει το οίδημα των βλεφάρων. Τοπικές αλοιφές και τεχνητά δάκρυα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον ερεθισμό του ματιού. Τα γυαλιά με πλαϊνή προστασία συντελούν στην προφύλαξη των ματιών από τον ερεθισμό της σκόνης και του αέρα.
Φάρμακα. Προσωρινή θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το οίδημα των ιστών του ματιού.
Εγχείρηση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ένας χειρουργός μπορεί να δημιουργήσει έναν επιπλέον χώρο σε μία παραπλήσια ρινική κοιλότητα, για να επιτρέψει στο μάτι να ισορροπήσει ξανά σε μία πιο φυσιολογική θέση μέσα στην κοιλότητα του ματιού. Αυτή η επέμβαση διορθώνει συχνά και τις αλλαγές στο οπτικό νεύρο, που μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την όραση. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να διορθώσει τη διπλωπία τοποθετώντας ξανά τους διογκωμένους μυς που ελέγχουν την κίνηση του ματιού.