Θέσεις του εμβρύου κατά τον τοκετό

prosthia iniakh provolh

Πρόσθια ινιακή προβολή

Μέχρι την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τα έμβρυα συνήθως δεν έχουν πάρει την οριστική θέση τους μέσα στη μήτρα. Είναι ακόμη είναι αρκετά μικρά και υπάρχει χώρος για να κινούνται, να κάνουν τούμπες και να “κολυμπούν” στο αμνιακό υγρό αλλάζοντας θέση.

Όσο πλησιάζει το τέλος του τρίτου τριμήνου, το έμβρυο αρχίζει να παίρνει βάρος. Η ζωή μέσα στη μήτρα γίνεται λίγο δυσκολότερη και στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν “θέση”, δηλαδή θα καταλήξουν σε μια οριστική στάση με την οποία και θα γεννηθούν.

Η θέση του μωρού αναφέρεται στη σχέση του προσώπου του εμβρύου με τη σπονδυλική στήλη της μητέρας. Αν το πρόσωπο του μωρού είναι στραμμένο προς τη σπονδυλική σας στήλη, τότε λέγεται ότι έχει πρόσθια θέση. Αν είναι στραμμένο προς την κοιλιά σας, δηλαδή με την πλάτη προς τη σπονδυλική σας στήλη, τότε λέγεται ότι έχει οπίσθια θέση. Το 95% των εμβρύων έχουν πρόσθια θέση.

Η προβολή είναι το σημείο του σώματος του μωρού που βρίσκεται πιο κοντά στον τράχηλο και κατά συνέπεια αυτό που θα γεννηθεί πρώτο. Αν προβάλλει πρώτα το κεφάλι, έχουμε κεφαλική προβολή. Αν προβάλλουν πρώτα τα ισχία (κάτω άκρα ή γλουτοί) έχουμε ισχιακή προβολή.

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται σε κεφαλική προβολή, με το πρόσωπο τους στραμμένο προς τη ράχη της μητέρας. Η θέση αυτή ονομάζεται πρόσθια ινιακή.

Η πρόσθια ινιακή προβολή αυτή επιτρέπει την ευκολότερη δίοδο δια μέσου του γεννητικού σωλήνα. Εντούτοις, ένα 4% περίπου των βρεφών έρχονται στον κόσμο με άλλες προβολές, μερικές από τις οποίες είναι δυνητικά επικίνδυνες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τον τοκετό.

Άλλες προβολές είναι η ισχιακή, η εγκάρσια και η οπίσθια ινιακή.

Ανώμαλες θέσεις του εμβρύου

isxiakh provolh

Ισχιακή προβολή

Ισχιακή προβολή. Η ισχιακή προβολή είναι η συνηθέστερη από τις ανώμαλες θέσεις του εμβρύου. Αν το μωρό σας έχει ισχιακή θέση, είναι τοποθετημένο με τους γλουτούς (τα ισχία) πλησίον του τραχήλου της μήτρας. Έτσι η προβάλλουσα μοίρα είναι οι γλουτοί ή τα πόδια αντί για το κεφάλι.

Οι γεννήσεις με ισχιακή προβολή είναι ιδιαίτερα συνήθεις στα πρόωρα βρέφη, γιατί πολλά μωρά δεν προσλαμβάνουν τη σωστή θέση μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες ή ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης. Άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν μερικές γυναίκες σε γεννήσεις με ισχιακή προβολή είναι τα πολλαπλά έμβρυα, οι ανωμαλίες διαπλάσεως της μήτρας, οι όγκοι, το υδράμνιο και ο προδρομικός πλακούντας.

Αν το βρέφος σας βρίσκεται σε ισχιακή θέση κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας μπορεί να επιχειρήσει να το μετακινήσει σε κεφαλική θέση. Αν το μωρό δε μετακινηθεί πριν τον τοκετό, οι περισσότεροι γιατροί κάνουν καισαρική τομή, η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός υγιούς βρέφους, αλλά αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο για τη μητέρα.

egarsia provolh

Εγκάρσια προβολή

Εγκάρσια προβολή. Εγκάρσια προβολή συμβαίνει, όταν το βρέφος είναι τοποθετημένο εγκάρσια στη μήτρα, συνήθως με τον ώμο πάνω από το γεννητικό σωλήνα. Η προβολή αυτή είναι συνηθέστερη σε γυναίκες που έχουν κάνει τέσσερα ή περισσότερα παιδιά. Η προωρότητα και ο προδρομικός πλακούντας είναι άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την εγκάρσια εμβρυϊκή θέση.

Ο κολπικός τοκετός είναι αδύνατος, όταν ένα ζωντανό βρέφος βρίσκεται σε εγκάρσια θέση. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περίσφιξης του ομφάλιου λώρου με αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής οξυγόνου στο μωρό. Επιπλέον, ένα βρέφος σ’ αυτή τη θέση δεν μπορεί να προωθηθεί δια μέσου του γεννητικού σωλήνα.

Η καισαρική τομή κρίνεται απαραίτητη είτε πριν αρχίσει ο ενεργός τοκετός είτε αμέσως μετά. Αν γίνει αργότερα, τόσο η μητέρα όσο και το μωρό της βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω ρήξεως της μήτρας και της πιθανότητας περίσφιξης του ομφάλιου λώρου.

opisthia iniakh provolh

Οπίσθια ινιακή προβολή

Οπίσθια ινιακή προβολή. Κατά την οπίσθια θέση της ινιακής προβολής το κεφάλι του μωρού βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας αλλά το πρόσωπο του στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας. Η προβολή αυτή κάνει δύσκολη την κάθοδο του βρέφους προς το γεννητικό σωλήνα.

Η θέση αυτή μπορεί να καθυστερήσει τον τοκετό, ιδιαίτερα αν το μωρό είναι μεγάλο. Στην περίπτωση της οπίσθιας ινιακής προβολής συχνά χρησιμοποιούνται οι εμβρυουλκοί. Μερικές φορές είναι αναγκαία η καισαρική τομή.

 

Δείτε επίσης