Φυλή του Αμαζονίου κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη γρίπη

Η φυλή του Αμαζονίου που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον έξω κόσμο τον Ιούνιο του 2014 (δηλαδή πριν ένα μήνα) έχει μολυνθεί με γρίπη και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Τον Ιούνιο, μέλη της φυλής βγήκαν από το δάσος του ποταμού Άνω Ενβίρα, στην πολιτεία Άκρε της Βραζιλίας, και λεηλάτησαν το χωριό μιας άλλης φυλής, η οποία ενημέρωσε την κυβερνητική οργάνωση Funai της Βραζιλίας, αρμόδια για θέματα αυτοχθόνων. Ανθρωπολόγοι και άλλοι ερευνητές ταξίδεψαν στην περιοχή και πέρασαν 3 εβδομάδες εξετάζοντας τους νεοφερμένους. Το περιστατικό ήταν η πρώτη επίσημη επαφή με απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου από το 1996.

Η Funai επιβεβαιώνει ότι ορισμένα μέλη της φυλής προσβλήθηκαν από γρίπη, στην οποία πιστεύεται ότι δεν έχουν καθόλου ανοσία. Η μετάδοση ασθενειών όπως η γρίπη, η ιλαρά και η ελονοσία ήταν ακριβώς αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν οι ανθρωπολόγοι.

Από τις εκατοντάδες έως χιλιάδες φυλές αυτοχθόνων που εξαφανίστηκαν από τη λεκάνη του Αμαζονίου μετά την άφιξη των ευρωπαίων κατακτητών, πολλές έπεσαν θύματα ασθενειών. Η ιστορία μπορεί τώρα να επαναλαμβάνεται, καθώς η μυστηριώδης φυλή στο Άνω Ενβίρα ανέφερε ότι είχε δεχθεί επιθέσεις από ξένους, πιθανώς λαθρεμπόρους που μεταφέρουν κοκαΐνη μέσα από τη ζούγκλα.

Να σημειωθεί ότι στο υγρό τροπικό δάσος δεν αποκλείεται να υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες φυλές με ελάχιστη ως καθόλου επαφής με τον έξω κόσμο.

Δείτε επίσης