10 λεπτά τζόγκινγκ την ημέρα προσθέτουν 3 χρόνια ζωής

jogging 4 leptaΌσοι κάνουν τζόγκινγκ για 5-10 λεπτά την ημέρα, προσθέτουν 3 χρόνια στη ζωή τους, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 55.000 ατόμων, το 24% εκ των οποίων ήταν δρομείς, έως και 22 χρόνια. Και διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της μελέτης. Οι δρομείς είχαν επίσης κατά 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές αιτίες.

Οι ερευνητές χώρισαν στη συνέχεια 13.000 δρομείς σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την εβδομαδιαία διάρκεια του τρεξίματος που έκαναν, για να εξετάσουν αν άλλαζε το όφελος σχετικά με την επιβίωση.

30 με 60 λεπτά την εβδομάδα

Οι δρομείς που έτρεχαν λιγότερο αφιέρωναν έως 50 λεπτά την εβδομάδα στο τζόγκινγκ, ενώ οι δρομείς που έτρεχαν περισσότερο, αφιέρωναν πάνω από 175 λεπτά την εβδομάδα στο τζόγκινγκ.

Διαπιστώθηκε ότι το όφελος του τρεξίματος ήταν τα πάνω-κάτω τα ίδια και στις πέντε ομάδες – και δεν άλλαζε εντυπωσιακά με την ταχύτητα του τρεξίματος ούτε με την απόσταση που έτρεχαν οι δρομείς.

Συνολικά, για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, χρειάζεται κάποιος να τρέχει επί 30 έως 60 λεπτά την εβδομάδα, υπολόγισαν οι ερευνητές.

«Επειδή ο χρόνος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη συμμετοχή σε κάποια φυσική δραστηριότητα, η μελέτη αυτή μπορεί να παρακινήσει τον κόσμο να αρχίσει να τρέξει και να εξακολουθήσει να το κάνει για να αποκομίσει οφέλη στη μακροζωία», γράφουν οι ερευνητές.

Και προσθέτουν, πως όσοι δεν μπορούν να αφιερώνουν 15 ή 20 λεπτά την ημέρα σε μέτριας έντασης δραστηριότητες, μπορεί να εκτιμήσουν το 5λεπτο τρέξιμο.

Δείτε επίσης