Tα ψάρια ωφελούν τον εγκέφαλο, αρκεί να μην είναι τηγανητά

Όσοι τρώνε ψάρια (βραστά ή ψητά) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής (AJPM).

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που υποστηρίζουν ότι η διατροφή, και ειδικά το ψάρι, παίζει σημαντικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες.

Η μελέτη έδειξε και κάτι ιδιαίτερο, ότι οποιοδήποτε είδος ψαριού έχει αυτή την επίδραση και όχι μόνο τα λιπαρά ψάρια, αυτά δηλαδή που περιέχουν περισσότερες ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, φάνηκε για άλλη μια φορά κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι μόνο τα ψητά και βραστά ψάρια παρέχουν οφέλη και όχι τα τηγανητά (η υψηλή θέρμανση καταστρέφει τα καλά συστατικά των ψαριών).

«Η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε που δεν βρήκαμε συσχέτιση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια με τις ωφέλιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Μπέκερ, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Τα τηγανητά ψάρια δεν παρέχουν οφέλη

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 260 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε υψηλής ευκρίνειας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (high resolution MRI).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, όσοι εθελοντές έτρωγαν βραστό ή ψητό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 4% περισσότερη φαιά ουσία στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και κατά 14% σε εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη νόηση. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού που κατανάλωναν.

Από την άλλη μεριά, δεν υπήρχε όφελος στους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τηγανητά ψάρια – πιθανώς διότι οι υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος καταστρέφουν τα ωφέλιμα συστατικά των ψαριών.

Δείτε επίσης