Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό μειώνει τη γονιμότητα του αγοριού

kapnisma egkymosyn kyhsh 4 agoriΣύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από Αυστραλούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη και στον θηλασμό μειώνουν σημαντικά την μετέπειτα γονιμότητα των αγοριών τους.

Ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Νέα Νότια Ουαλία, με επικεφαλής τη Αϊλίν ΜακΛόφλιν, μελέτησαν σε ποντίκια τον βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των αρσενικών απογόνων.

Το κάπνισμα προκαλεί υπογονιμότητα ή στειρότητα

Επειδή είναι ανήθικο να εκτεθούν σκοπίμως έγκυες μητέρες στις τοξίνες του τσιγάρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια. Τοποθέτησαν 27 θηλυκά ποντίκια σε ένα μηχάνημα που ρουφούσε καπνό τσιγάρου από το περιβάλλον έτσι ώστε τα τρωκτικά να ρουφάνε καπνό που ισοδυναμούσε με ένα πακέτο 24 τσιγάρων τη μέρα. Άλλα 27 ποντίκια εκτέθηκαν σε φυσιολογικό αέρα, χωρίς καπνό.

Μετά από 6 εβδομάδες, όλα τα θηλυκά ποντίκια τοποθετήθηκαν σε άλλο χώρο μαζί με αρσενικά, ώστε να αναπαραχθούν. Η έκθεση των θηλυκών στον καπνό συνεχίστηκε καθ’ όλη τη εγκυμοσύνη τους και στη συνέχεια κατά τον θηλασμό των απογόνων τους.  Τα 108 αρσενικά ποντίκια που γεννήθηκαν, ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέχρι την ενηλικίωσή τους. Οι επιστήμονες εστίασαν σε τυχόν βλάβες στο DNA των κυττάρων τους, στην ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος τους και στην ικανότητα γονιμοποίησης.

Φάνηκε τελικά ότι, τα αρσενικά ποντίκια που είχαν προέλθει από “καπνίστριες” μητέρες, είχαν λιγότερο σπέρμα, χειρότερης ποιότητας σπερματοζωάρια (μικρότερη κινητικότητα και αφύσικο σχήμα), και ήταν δύσκολο να γονιμοποιήσουν τα ωάρια τα θηλυκών. Με λίγα λόγια, τα ενήλικα αρσενικά ποντίκια ήταν υπογόνιμα ή στείρα.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό κάνει ζημιά στη γονιμότητά των απογόνων», ανέφερε η ΜακΛόφλιν.

Ο μηχανισμός της επίδρασης

Οι ερευνητές αποδίδουν την επίδραση αυτή στις τοξικές χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου που επηρεάζουν άμεσα τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων, προκαλώντας μόνιμη μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγουν. Επιπλέον, το οξειδιωτικό στρες προκαλεί βλάβες στον πυρήνα και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων των όρχεων, πράγμα που έχει ως συνέπεια την παραγωγή ανώμαλων σπερματοζωαρίων που δεν μπορούν να εισχωρήσουν με επιτυχία στα ωάρια.

Η μελέτη αναφέρει: Αν και η έρευνα έγινε σε ποντίκια, τα ευρήματα αφορούν και την ανθρώπινη υγεία, καθώς πολλοί άνδρες, σήμερα στα 30 και στα 40 τους, έχουν εκτεθεί στις τοξίνες του τσιγάρου, όταν ήταν στην μήτρα της μητέρας τους, σε μια εποχή που ήταν λιγότερο γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία του εμβρύου. Αυτοί οι άνδρες δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά, επειδή παράγουν μικρό και κακής ποιότητας αριθμό σπερματοζωαρίων. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός νέων γυναικών, γύρω στο 25%, συνεχίζουν να καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό βλάπτοντας έτσι τη γονιμότητα των αγοριών τους.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθιστώντας το αργότερα πιο ευάλωτο σε διάφορες παθήσεις, ενώ μπορεί να συντελέσει και σε πρόωρο τοκετό.

Δείτε επίσης