Η παλαιολιθική διατροφή μειώνει 50% τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

paleo diet palaiolithikh 4Η παλαιολιθική διατροφή εμφανίστηκε ως ένας τρόπος για να χάσει κάποιος περιττά κιλά αλλά και για να βελτιώσει την υγεία του.

Αλλά η διατροφή των ανθρώπων των σπηλαίων μπορεί να έχει ένα πιο συγκεκριμένο όφελος. Οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου κατά το ήμισυ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι οπαδοί της παλαιολιθικής δίαιτας αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως τα φαστ φουντ, τα συσκευασμένα προϊόντα, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Τρώνε μόνο τροφές που είχαν στη διάθεσή τους οι πρόγονοί μας κυνηγοί- τροφοσυλλέκτες, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας. Η παλαιολιθική διατροφή έχει γίνει περισσότερο γνωστή από κάποιους κινηματογραφικούς αστέρες που δήλωσαν ότι την ακολουθούν όπως η Μέγκαν Φοξ.

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει μια πιθανή θετική επίπτωση σχετικά με τον καρκίνο του εντέρου.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σε 2.301 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 74 ετών.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ανάλογα με το πόσο «παλαιολιθική» διατροφή έκαναν. Ταξινομήθηκαν επίσης σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή η οποία επιτρέπει την μέτρια κατανάλωση σε γάλα, γιαούρτι, δημητριακά και το κρασί. Στη συνέχεια εξετάστηκαν τα ιατρικά αρχεία τους.

Τελικά, 564 άτομα ανέπτυξαν αδένωμα του παχέος εντέρου – ένας καλοήθης όγκος που είναι πρόδρομος του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τις γυναίκες που ακολουθούσαν την παλαιολιθική δίαιτα, ο κίνδυνος ανάπτυξης του όγκου μειώθηκε κατά 29% ενώ για εκείνες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ο κίνδυνος ήταν μικρότερος κατά 26%. Για τους άνδρες, αυτές οι δίαιτες είχαν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση, με μείωση κινδύνου κατά 51% και 42% αντίστοιχα.

Η παλαιολιθική διατροφή

Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει από το 1970 ότι το σώμα μας είναι πιο δεκτικό σε μια προϊστορική διατροφή. Αλλά η ιδέα έγινε της μόδας μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου για την παλαιολιθική δίαιτα από τον Λόρεν Κορντέν το 2010.

Η διατροφολόγος δρ Σάρα Σκένκερ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πολλή αξία στις αρχές της παλαιολιθικής και μεσογειακής διατροφής. Βέβαια, ζούμε στον 21ο αιώνα, οπότε είναι αδύνατο να τρεφόμαστε σαν τον άνθρωπο των σπηλαίων. Έτσι, αντί να τηρούμε αυστηρά οποιαδήποτε δίαιτα, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα προς αυτήν. Αν μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και να τα μαγειρεύετε ελάχιστα, αυτό είναι το καλύτερο, και πολλοί άνθρωποι μπορούν να το διαχειριστούν αυτό».

Να σημειωθεί ότι η παλαιολιθική διατροφή έχει ορισμένες ομοιότητες με τη δίαιτα Atkins, γνωστή σε όλο τον κόσμο για την αυστηρή προσέγγιση της όσον αφορά τους υδατάνθρακες, και τη δίαιτα Ντούκαν η οποία επίσης βασίζεται στους λίγους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και στο πολύ κρέας, τα ψάρια και τα αυγά.

Η πιο σημαντική πτυχή αυτών των προγραμμάτων δίαιτας είναι να αποφευχθούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι το ψωμί, οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Αντί γι’ αυτά οι δίαιτες αυτές προτείνουν πολλές πρωτεΐνες από το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά. Η δε δίαιτα  Atkins προτείνει ένα σημαντικό ποσοστό λίπους στη διατροφή θεωρώντας ότι μόνο τα τρανς λιπαρά (τα οποία δεν υπήρχαν πριν από 100 περίπου χρόνια) κάνουν κακό στην υγεία.

Να σημειωθεί ότι η παλαιολιθική διατροφή δεν θεωρεί τα κορεσμένα λιπαρά κακά για την υγεία (αν και υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ των υποστηριχτών της γι’ αυτό) διότι τα λιπαρά αυτά υπήρχαν στη διατροφή του πρωτόγονου ανθρώπου και του παρείχαν περίπου το 10% των συνολικών θερμίδων του. Αυτό το οποίο σίγουρα δεν υπήρχε στην παλαιολιθική διατροφή ήταν η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης.

Δείτε επίσης