Η κατάθλιψη και το στρες είναι επικίνδυνες καταστάσεις για τους καρδιοπαθείς, γράφουν Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής την Καρμέλα Αλκαντάρα, ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes και αφορούσε 5.000 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι όσα άτομα είχαν στρες και κατάθλιψη συγχρόνως διέτρεχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή και να πεθάνουν στη διάρκεια των έξι ετών.
Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής των συμμετεχόντων. Το εύρημα υποδηλώνει ότι «ο συνδυασμός του στρες με την κατάθλιψη δημιουργούν μία ψυχολογική δίνη που συχνά αποδεικνύεται ολέθρια», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήματα αξιολόγησης της ψυχολογικής τους κατάστασης. Ο κίνδυνος για θανατηφόρο έμφραγμα δεν ήταν αυξημένος σ’ αυτούς που είχαν μόνο έντονο στρες ή μόνο κατάθλιψη, αλλά σε όσους είχαν και τα δύο.
«Η διαχείριση του στρες πρέπει να ενταχθεί στα θεραπευτικά προγράμματα που συνιστώνται στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα και τα οποία συχνά συμπεριλαμβάνουν διαχείριση της κατάθλιψης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Καρμέλα Αλκαντάρα, ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
H μοναξιά
Εντωμεταξύ, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Perspectives on Psychological Science.
Επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young, στην Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τίμοθι Σμιθ, ανέλυσαν στοιχεία 70 μελετών οι οποίες έγιναν την περίοδο 1980-2014 και αφορούσαν πάνω από 3 εκατομμύρια μεσήλικες.
Οι μελέτες είχαν διερευνήσει το πως επηρεάζει η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και η εργένικη ζωή το προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη βρήκε ότι ένα στα τρία άτομα είχε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος αλλά μια στενή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα άτομα που ζούσαν μόνα τους και δεν είχαν φίλους διέτρεχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η αύξηση σε όσους ένιωθαν μοναξιά παρότι είχαν φίλους και συγγενείς ήταν 26%. Η συσχέτιση ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες, αλλά ισχυρότερη στα άτομα κάτω των 65 ετών και για όσους είχαν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μοναξιά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ενθαρρύνει τις ανθυγιεινή συμπεριφορά.
«Ο κόσμος δεν σκέφτεται τους κοινωνικούς παράγοντες όταν αναφέρεται στην υγεία, αλλά η κοινωνική απομόνωση ίσως είναι πιο επικίνδυνη από την καθιστική ζωή», ανέφερε ο Σμιθ.