Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και την Κλινική Mayo των ΗΠΑ λένε ότι βρήκαν τη «ρίζα» του άσθματος.
Οι επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη στους αεραγωγούς και διαπίστωσαν ότι πυροδοτεί τις κρίσεις άσθματος. Η πρωτεΐνη, που παίζει ρόλο στα οστά, ονομάζεται CaSR (calcium sensing receptor).
Μάλιστα υπάρχει ήδη φάρμακο το οποίο εκτιμούν ότι θα μπορούσε να απενεργοποιήσει την πρωτεΐνη, γεννώντας ελπίδες για μια θεραπεία που θα είναι αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς που έχουν άσθμα. Σήμερα οι ασθενείς ρυθμίζουν την κατάστασή τους με εισπνεόμενα φάρμακα αλλά το 5% δεν αποκρίνεται σε καμία θεραπεία.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Ντανιέλα Ρικάρντι σημείωσε ότι τα ευρήματα είναι «συναρπαστικά». Η ανακάλυψη έγινε όταν η Ρικάρντι η οποία ασχολιόταν για πολλά χρόνια με την οστεοπόρωση βρήκε ότι τα άτομα που έχουν άσθμα εμφανίζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης CaSR σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.
Όταν ένας ασθματικός ασθενής εισπνέει αλλεργιογόνα όπως σκόνη, καπνό ή γύρη, η CaSR προκαλεί γρήγορη αύξηση του ασβεστίου στα κύτταρα των πνευμόνων. Το ασβέστιο κάνει τα κύτταρα να συστέλλονται οδηγώντας σε βρογχόσπασμο και σε κρίση άσθματος.
Η Ρικάρντι ανέφερε ότι «για πρώτη φορά ανακαλύψαμε σύνδεση μεταξύ της φλεγμονής των αεραγωγών η οποία μπορεί να προκαλείται από αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος και του σπασμού των αεραγωγών στο αλλεργικό άσθμα».
Ελπίδες για αποτελεσματικό φάρμακο
Το υπάρχον φάρμακο, που εξουδετερώνει την πρωτεΐνη CaSR, αναπτύχθηκε πριν 15 χρόνια για τη θεραπεία της οστεροπόρωσης. Αν και είχε αποδειχτεί ασφαλές στους ασθενείς με οστεοπόρωση δεν φάνηκε όμως να είναι αποτελεσματικό.
Ωστόσο προκαταρκτικά πειράματα σε ποντίκια και σε ανθρώπινους ιστούς στο εργαστήριο έδειξαν ότι μπορεί να αποτελέσει μια θεραπεία κατά του άσθματος.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το φάρμακο και μάλιστα εκτιμούν ότι λίγοι κύκλοι θεραπείας θα μπορούσαν να σταματήσουν οι ασθματικές κρίσεις.
Υποπτεύονται επίσης ότι το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει και στη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) – της αποκαλούμενης νόσου των καπνιστών – καθώς και στη χρόνια βρογχίτιδα, για τις οποίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματική θεραπεία.