Διαταραχές και παθήσεις αιδοίου

Ο κόλπος σας είναι ο διάδρομος που συνδέει τη μήτρα σας με τα εσωτερικά γεννητικά σας όργανα. Τα τοιχώματα του είναι επενδυμένα με δυνατούς μυς. Τον περισσότερο χρόνο ο κόλπος σας είναι τόσο στενός, ώστε τα τοιχώματα του εφάπτονται, αλλά μπορούν να διαταθούν θεαματικά. Ο αυχένας της μήτρας σας, ο τράχηλος, προβάλλει μέσα στον κόλπο σας στο επάνω τμήμα του.

Η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων λέγεται αιδοίο. Περιλαμβάνει τα μεγάλα και μικρά χείλη, τις πτυχές ιστού που καλύπτουν τον κόλπο και την ουρήθρα σας.

Αμέσως κάτω από το όρος της Αφροδίτης, όπου τα χείλη ενώνονται, υπάρχει η κλειτορίδα, ένα μικρό όργανο που διογκώνεται κατά τη σεξουαλική διέγερση. Η ουρήθρα σας, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κλειτορίδα, οδηγεί στην ουροδόχο κύστη σας, όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Κάτω από την ουρήθρα σας είναι το άνοιγμα του κόλπου σας. Οι αδένες που βρίσκονται στο αιδοίο και στον κόλπο σας λιπαίνουν την περιοχή κατά τη σεξουαλική διέγερση.

Ένα κοινό σύμπτωμα των παθήσεων του αιδοίο είναι η φαγούρα.

Αιδοιίτις

Σημεία και συμπτώματα

  • Οίδημα του αιδοίου με ερυθρότητα και φαγούρα.
  • Φουσκάλες που μπορεί να βγάζουν υγρό και να κάνουν κρούστες.
  • Λευκά ή πιο χοντρά σημεία στο αιδοίο.

Η αιδοιίτις είναι φλεγμονή των έξω γεννητικών οργάνων (αιδοίου) σας. Μπορεί να προκληθεί από αντίδραση σε κολπικό σπρέι, στο απορρυπαντικό με το οποίο πλένετε τα εσώρουχα σας ή σε ένα φάρμακο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε υπερβολική υγρασία ή μόλυνση από βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Διάγνωση. Ο γιατρός σας πιθανόν να κάνει γυναικολογική εξέταση και να συστήσει αναλύσεις αίματος και ούρων και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις. Αν υπάρχει πιθανότητα να έχετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να σας κάνει αναλύσεις και γι’ αυτό. Αν η φλεγμονή επιμένει, μπορεί να χρειαστεί βιοψία, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κακοήθεια.

Θεραπεία. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα. Για να βοηθήσετε να περιοριστούν τα συμπτώματα και να προλάβετε υποτροπή, διατηρήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή και φορέστε χαλαρά, απορροφητικά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα. Αν η αιδοιίτις επανέρχεται σταθερά κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κάποιο σπρέι ή αποσμητικό, σταματήστε τη χρήση του. Η αιδοιίτις μπορεί να είναι αντίδραση στην ουσία που χρησιμοποιείτε. Μια αλλεργική αντίδραση συνήθως χρειάζεται πολλές ημέρες, για να εκδηλωθεί.

Δυστροφία αιδοίου

Σημεία και συμπτώματα

  • Ξηρά, κόκκινα σημεία στο αιδοίο.
  • Φαγούρα της προσβεβλημένης περιοχής.
  • Λευκά ή χοντρά τμήματα στο αιδοίο.
  • Λείο ή γυαλιστερό δέρμα γύρω από το αιδοίο και τον πρωκτό.
  • Συρρίκνωση των μικρών χειλέων και του ανοίγματος του κόλπου.

Δυστροφία είναι ένα είδος εκφυλισμού των ιστών. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις δυσ- + τροφή (κακή θρέψη). Η δυστροφία αιδοίου συμβαίνει συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Μπορεί να εμφανιστούν λευκές περιοχές και παχύνσεις στο αιδοίο (υπερτροφική δυσπλασία αιδοίου) ή λεπτό λευκό δέρμα γύρω από το αιδοίο και τον πρωκτό (ατροφικός λειχήνας).

Διάγνωση. Ο γιατρός σας, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε καρκίνο, μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα ιστού για μικροσκοπική ανάλυση (βιοψία). Μπορεί επίσης να ελέγξει για σημεία και συμπτώματα υποκείμενης λοίμωξης. Η δυστροφία του αιδοίου γενικά δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

Θεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από την πηγή του προβλήματος. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει μια τοπική αλοιφή στεροειδών, όπως προπιονική κλομπετασόλη για ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη φαγούρα. Είναι σημαντικό να κάνετε περιοδικές εξετάσεις, για να παρακολουθεί ο γιατρός σας μήπως εμφανιστούν προκαρκινικές μεταβολές.

Πόνοι αιδοίου- αιδοιοδυνία

Σημεία και συμπτώματα

  • Κάψιμο, τσιμπήματα, ερεθισμός ή φαγούρα στο αιδοίο.
  • Πόνος σαν μαχαιριά στην περιοχή του αιδοίου.
  • Εκδορές στην περιοχή του αιδοίου.

Ο όρος αιδοιοδυνία σημαίνει «επώδυνο αιδοίο». Οι πόνοι μπορεί να είναι συνεχείς ή διαλείποντες, τοπικοί ή εκτεταμένοι και μπορεί να κρατήσουν μήνες ακόμα και χρόνια. Μπορεί επίσης να εξαφανιστούν τόσο ξαφνικά, όσο άρχισαν. Σε έναν τύπο επώδυνου αιδοίου που λέγεται αιδοικική προδομίτιδα μπορεί να νιώθετε πόνο, μόνο όταν ασκείται πίεση στην περιοχή που περιβάλλει την είσοδο του κόλπου σας, όπως από το κάθισμα σε ποδήλατο ή από σφιχτό τζιν.

Διάγνωση. Η διάγνωση του επώδυνου αιδοίου μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή μπορεί να μην έχει ορατά σημεία και ο πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Η ενόχληση μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ώστε να επηρεάζει τον τρόπο ζωής σας, αλλά η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

Θεραπεία. Οι θεραπείες για το επώδυνο αιδοίο αφορούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Οι δροσερές κομπρέσες στα γεννητικά σας όργανα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Βαρθολίνιο απόστημα

Σημεία και συμπτώματα

  • Θερμή, ευαίσθητη, πρησμένη διόγκωση στα μεγάλα χείλη του αιδοίου.

Οι βαρθολίνιοι αδένες, που ονομάστηκαν έτσι από το Δανό ανατόμο Casper Bartholin, βρίσκονται δεξιά και αριστερά στην είσοδο του κόλπου σας. Ένας αδένας ή ο πόρος του προς το δέρμα μπορεί να μολυνθούν. Στην αρχή η μόλυνση μπορεί να βγάζει πύο. Αν ο πόρος του αδένα φράξει, δημιουργείται απόστημα.

Διάγνωση. Ο γιατρός σας θα κάνει γυναικολογική εξέταση, εξέταση της διόγκωσης και πιθανόν άλλες εργαστηριακές αναλύσεις, για να ελέγξει για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το απόστημα γενικά απαιτεί χειρουργική θεραπεία. Καμιά φορά αναπτύσσεται μετά χρόνια βαρθολίνιος κύστη, που μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Θεραπεία. Η θεραπεία γενικά απαιτεί παροχέτευση του αποστήματος.

Καρκίνος του κόλπου

Σημεία και συμπτώματα

  • Υδαρής έκκριση από τον κόλπο.
  • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή ή τη γυναικολογική εξέταση.
  • Πόνος κατά τη συνουσία.
  • Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης.
  • Επώδυνες κενώσεις.

Ο καρκίνος του κόλπου είναι εξαιρετικά σπάνιος. Από όλους τους καρκίνους που μπορεί να παρουσιαστούν στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας μόνο το 1% περίπου είναι καρκίνος του κόλπου. Αυτού του τύπου ο καρκίνος είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε γυναίκες μεταξύ 45 και 65 ετών. Το 95% των καρκίνων αυτών είναι όγκοι των επιθηλιακών κυττάρων με βραδεία εξέλιξη. Συχνά επεκτείνεται στην ουροδόχο κύστη και στο ορθό προκαλώντας επώδυνες κενώσεις και συχνή, επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Διάγνωση. Η διάγνωση αυτού του καρκίνου μπορεί να γίνει, αφού εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα και κατά τη γυναικολογική εξέταση του κόλπου σας. Μπορεί να αφαιρεθεί ανώμαλος ιστός για εξέταση (βιοψία).

Πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος του κόλπου; Είναι σπάνιος αλλά μπορεί να είναι μοιραίος, ειδικά αν δε διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα.

Θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση με πιθανή ακτινοθεραπεία είναι οι κύριες θεραπείες του καρκίνου του κόλπου. Η έκταση της εγχείρησης εξαρτάται κυρίως από τη θέση που βρίσκεται ο καρκίνος, την έκταση της βλάβης και την ηλικία.

Καρκίνος αιδοίου

Σημεία και συμπτώματα

  • Ένας μικρός, σκληρός όγκος που μπορεί να προκαλεί φαγούρα στο δέρμα του αιδοίου.
  • Ένα έλκος στο αιδοίο με υψωμένες άκρες που μπορεί να αιμορραγεί ή να βγάζει υγρό.

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σπάνιος και αντιστοιχεί στο 3-4% όλων των όγκων των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Είναι πιο συνηθισμένος μετά την εμμηνόπαυση.

Διάγνωση. Επειδή οι γυναίκες συχνά δε ζητούν ιατρική φροντίδα για ενοχλήσεις, όπως η φαγούρα, η διάγνωση καθυστερεί καμιά φορά. Για τη διάγνωση ενός ύποπτου όγκου στο αιδοίο σας ο γιατρός θα πάρει ένα μικρό κομμάτι για ανάλυση στο εργαστήριο.

Πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος του αιδοίου; Με αποτελεσματική θεραπεία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πλήρους ίασης.

Θεραπεία. Τυπικά είναι απαραίτητη η αιδοιοτομή κατά την οποία ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο, το γύρω δέρμα και πιθανόν λεμφαδένες από το βουβώνα. Ο τύπος του καρκίνου και το μέγεθος του όγκου καθορίζουν πόσος ιστός θα αφαιρεθεί. Μπορεί επίσης να συστηθεί και ακτινοθεραπεία.

Δείτε επίσης