Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή (αιδοιοδυνία)

Η αιδοιοδυνία ορίζεται ως αίσθημα καύσου και άλγους στα γυναικεία γεννητικά όργανα χωρίς να υπάρχουν κλινικά ευρήματα. Έχει παρατηρηθεί μια αντίστοιχη κατάσταση στους άντρες που είναι γνωστή ως σύνδρομο χαρακτηριζόμενο από καύσο του δέρματος των γεννητικών οργάνων.

Ο όρος αιδοιοδυνία σημαίνει «επώδυνο αιδοίο». Πρόκειται για χρόνια κατάσταση που περιγράφεται ότι διαρκεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών ή και μεγαλύτερο. Οι πόνοι μπορεί να είναι συνεχείς ή διαλείποντες, τοπικοί ή εκτεταμένοι και μπορεί να κρατήσουν μήνες ακόμα και χρόνια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι κάψιμο, τσιμπήματα, ερεθισμός ή φαγούρα στο αιδοίο. Μερικές φορές εμφανίζεται πόνος είναι σαν μαχαιριά. Μπορεί επίσης να υπάρχουν εκδορές.

Παρατηρούνται δύο τύποι πόνου στην ευαίσθητη περιοχή, η αιδοιϊκή προδρομική κολεΐτις και η δυσαισθητική αιδοιοδυνία.

  • Η αιδοιϊκή προδρομική κολεΐτις αφορά ενόχληση που συνήθως δεν είναι συνεχής η αυτόματη, αλλά αντιθέτως παρουσιάζεται κατά την αφή του πρόδρομου του κολεού ή κατά την απόπειρα διείσδυσης στον κόλπο. Η ευαισθησία στην πίεση περιορίζεται στον πρόδρομο του κολεού. Μερικές φορές ανευρίσκεται ερύθημα στην περιοχή.
  • Στη δυσαισθητική αιδοιοδυνία τα αιδοιϊκά συμπτώματα δεν περιορίζονται στον πρόδρομο του κολεού και μπορεί να εκδηλωθούν χωρίς να προηγηθεί αφή ή πίεση.

Η τυπική ασθενής είναι μια παντρεμένη γυναίκα που κλείνει τα 30. Είναι δυνατόν να προσβληθεί το 15% των γυναικών που εξετάζονται σε μερικά γυναικολογικά ιατρεία.

Η δυσπαρευνία μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική επαφή. Τόσο το πρόβλημα αυτό, όσο και ο χρόνιος πόνος μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμούς στις προσωπικές σχέσεις. Είναι δυνατόν να επιδεινωθούν από το στρες, την κατάθλιψη ή το άγχος και να έχουν ως κατάληξη τις καταστάσεις αυτές.

Η διάγνωση της αιδιοδυνίας περιλαμβάνει πρωτίστως τον αποκλεισμό άλλων αιτιών οξείας ή χρόνιας αιδοιίτιδας, όπως είναι η καντιντίαση, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β και οι λοιμώξεις από τον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων (HPV).

Η προσεχτική εξέταση για φυσικά ευρήματα nou θα οδηγούσαν στη διενέργεια καλλιέργειας ή βιοψίας είναι επιτακτική.

Η δερματίτιδα εξ επαφής, ενώ είναι μια ιάσιμη αιτία αιδοιϊκής ενόχλησης, έχει έναν κνησμώδη χαρακτήρα ανάλογο της κατάστασης και συνοδεύεται από ερύθημα και οίδημα, τα οποία συχνά εξαπλώνονται πέρα από το αιδοίο στο περιβάλλον δέρμα.

Οι δοκιμασίες επιδερμίδας σπανίως βοηθούν στην αιδοιοδυνία.

Θεραπεία

Η θεραπεία θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει την καθοδήγηση και την ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς.

Αρχικά μπορεί να δοκιμασθούν τα τοπικά αναισθητικά και τα λιπαντικά, όπως είναι η βαζελίνη, που εφαρμόζονται πριν από την σεξουαλική επαφή. Η αποφυγή των ερεθιστικών ουσιών, η θεραπεία της ατοπίας με τοπική τακρολίμη (η οποία επιτρέπει τη διακοπή των τοπικών στεροειδών που έχουν εφαρμοστεί προηγουμένως χωρίς επιτυχία), και η χρήση αντιισταμινικών για τον δερμογραφισμό μπορεί να βοηθήσουν.

Η αιδοιοδυνία κατατάσσεται στα σύνδρομα χρόνιου πόνου που μπορεί να έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο. Η θεραπεία τότε επικεντρώνεται στη χορήγηση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και νευροληπτικών, κυρίως γκαμπαπεντίνης.

Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι η χορήγηση IFN-α, η βιοανάδραση των μυών του πυελικού εδάφους, οι κρέμες οιστρογόνων και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεωρηθούν πιθανές σε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά η τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων τους είναι περιορισμένη.

Δείτε επίσης