Λευχαιμία τριχωτών κυττάρων

Πρόκειται για ένα καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών ο οποίος παράγει πολλά λεμφοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.

Η ασθένεια αυτή ονομάζεται λευχαιμία τριχωτών κυττάρων, επειδή τα κύτταρα λευχαιμίας φαίνονται «τριχωτά» κάτω από το μικροσκόπιο.

Η λευχαιμία τριχωτών κυττάρων (hairy cell leukemia) χαρακτηρίζεται από διογκωμένο σπλήνα και καρκινικά κύτταρα καλυμμένα με λάχνες σαν τρίχες.

Η μέση επιβίωση ασθενών που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία είναι περίπου 5 έτη. Η ασθένεια είναι σπάνια, αποτελώντας μόνο το 1% με 2% του συνόλου των λευχαιμιών (περίπου 1 στα 10.000 άτομα στον πληθυσμό).

Τα καρκινικά κύτταρα γενικά μαζεύονται στο σπλήνα κάνοντας τον να διογκωθεί. Τα αίτια αυτής της σπάνιας μορφής λευχαιμίας είναι άγνωστα. Προσβάλλει κυρίως άνδρες.

hairi555 cellΣυμπτώματα

Είναι συνηθισμένη η απώλεια βάρους, ο γρήγορος μεταβολισμός, οι λοιμώξεις και η κοιλιακή δυσφορία εξαιτίας της σπληνομεγαλίας.

Σημεία και συμπτώματα

• Κόπωση, αδυναμία και γενική αδιαθεσία.
• Λοίμωξη.
• Πυρετός.
• Πίεση αριστερά κάτω από τα πλευρά από το διογκωμένο σπλήνα.

Διάγνωση

Η λευχαιμία τριχωτών κυττάρων γενικά διαγιγνώσκεται με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων αίματος και του δείγματος μυελού οστών.

Πόσο σοβαρή είναι η λευχαιμία των τριχωτών κυττάρων; Η λευχαιμία τριχωτών κυττάρων είναι εξελισσόμενη νόσος που μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δεν αντιμετωπιστεί. Από τη δεκαετία του 1980 η νόσος αυτή θεραπεύεται με φάρμακα και πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν κανονική διάρκεια ζωής.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της λευχαιμίας τριχωτών κυττάρων χρησιμοποιείται η κλαδριμπίνη (Leustatin), γνωστή επίσης ως 2-χλωροδεοξυαδενοσίνη και 2-CdA. Χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 7 ημέρες. Το φάρμακο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα που διαιρούνται και εκείνα που είναι αδρανή.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ιντερφερόνη. Υπάρχουν επίσης και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ή είναι υπό έρευνα.

Δείτε επίσης