Ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης (Νόσος Dupuytren)

Αυτή η πάθηση έχει πάρει το όνομα της από το Γάλλο χειρουργό Guillaume Dupuytren και χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση του ιστού κάτω από το δέρμα της παλάμης του χεριού. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια σταθερή σύσπαση ενός η περισσότερων δακτύλων.

riknosh 5

Η διόγκωση και η σκλήρυνση του ιστού κάτω από το δέρμα στην παλάμη του χεριού που ονομάζεται ρίκνωση του Dupuytren μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια, σταθερή σύσπαση ενός ή περισσοτέρων δακτύλων.

Η ρίκνωση του Dupuytren δεν είναι συνήθως επώδυνη, αλλά μπορεί να παραμορφώσει προοδευτικά το χέρι. Παρόμοια σκλήρυνση και συρρίκνωση ιστού μπορεί να εκδηλωθούν στα πέλματα των ποδιών. Η ρίκνωση του Dupuytren εκδηλώνεται συνήθως στον παράμεσο και στο μικρό δάκτυλο, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο, στον αντίχειρα ή στα πέλματα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ένα μικρό εξόγκωμα, χορδή ή σκληρή περιοχή στην παλάμη του χεριού
  • Κοίλωμα του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή.
  • Ανικανότητα να τεντώσουν ένα ή περισσότερα δάκτυλα.

Το αίτιο της ρίκνωσης του Dupuytren δεν είναι γνωστό, αλλά φαίνεται να υπάρχει ισχυρός γενετικός παράγοντας. Πολλά άτομα με την πάθηση είναι μεσήλικες άνδρες με καταγωγή από τη Σκοτία, την Ιρλανδία ή τη Σκανδιναβία.

Φαίνεται ότι υπάρχει επίσης συσχέτιση με τον αλκοολισμό και την επιληψία, αν και ο λόγος δεν είναι γνωστός. Η πάθηση δε σχετίζεται με κάποιο τραυματικό γεγονός.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση είναι συνήθως αρκετή για τη διάγνωση της ρίκνωσης του Dupuytren.

Το κύρτωμα του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή είναι χαρακτηριστικό της πάθησης. Μία χορδή ακίνητου ιστού μπορεί να ψηλαφάτε κάτω από το δέρμα.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να τοποθετήσετε την παλάμη σας πάνω σε ένα τραπέζι ή μία επίπεδη επιφάνεια. Αν τα δάχτυλα και το χέρι δεν μπορούν να κρατηθούν σε επαφή με το επίπεδο, μπορεί να χρειάζεται θεραπεία. Ακόμα και αν αυτή η εργασία είναι δυνατή, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την εξέταση περιοδικά, για να παρακολουθείται η εξέλιξη της πάθησης. Αν το αποτέλεσμα δείχνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, μπορεί η εγχείρηση να είναι επωφελής.

Πόσο σοβαρή είναι η ρίκνωση του Dupuytren; Αν και αυτή η συνηθισμένη πάθηση είναι σπανίως επώδυνη, η μειωμένη ευκαμψία των δακτύλων μπορεί να αποδειχτεί σταδιακά εξουθενωτική. Πολλές φορές η εγχείρηση μπορεί να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο το εύρος της φυσιολογικής κινητικότητας, αν και το πρόβλημα μπορεί να υποτροπιάσει.

Θεραπεία

Σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία. Όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη, συνιστάται συνήθως εγχείρηση.

Φάρμακα. Μία ένεση κορτικοστεροειδούς μπορεί να συρρικνώσει τους όζους. Κάποιοι γιατροί πειραματίζονται με την ένεση ενζύμων ή άλλων φαρμάκων για τη θεραπεία της ρίκνωσης του Dupuytren.

Εγχείρηση. Με την εγχείρηση γίνεται συνήθως αφαίρεση του σκληρού ιστού. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μοσχεύματα δέρματος ή άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις.

Το χέρι θα σταθεροποιηθεί με επιδέσμους σε ίσια θέση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά από τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει η φυσικοθεραπεία, με ασκήσεις για τα δάχτυλα και το χέρι. Επίσης, το χέρι μπαίνει συνήθως σε νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας για αρκετούς μήνες μετά την εγχείρηση.

Δείτε επίσης