Οι τροφές που μειώνουν 65% τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους

Η μάχη εναντίον του καρκίνου του μαστού ξεκινά από την κουζίνα και το κλειδί μπορεί τελικά να είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο περιέχει σκουαλένιο, μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση.

Μελέτη από Ισπανούς ερευνητές που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν θεαματικά τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους ακολουθώντας ένα είδος μεσογειακής διατροφής που περιέχει αρκετό ελαιόλαδο.

foo55555d1_1Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους χρησιμοποιούνται στην μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο ωστόσο αποτελεί τη βάσης της μεσογειακής διατροφής.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 4.282 ηλικίας 60-80 ετών, υπέρβαρες ή παχύσαρκες (τα περιττά κιλά είναι παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στήθους) και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σκουαλένιο

Οι 1.476 από αυτές ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι 1.285 μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς και οι υπόλοιπες 1.391 γυναίκες ακολούθησαν μια διατροφή που αποσκοπούσε να μειώσει την πρόσληψη των λιπαρών (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν οι άλλες δύο).

Έπειτα από 5 χρόνια παρακολούθησης καταγράφηκαν 35 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Όσες εθελόντριες ακολουθούσαν την εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 68% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου. Κάποια προστασία φάνηκε να παρέχει και η εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς μεσογειακή διατροφή, αλλά αυτή ήταν μικρή και στατιστικά μη σημαντική.

Οι ερευνητές λένε πως η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί την καλύτερη διατροφή για την υγεία, επομένως οι γυναίκες δεν χάνουν τίποτα αν την βάλουν για πάντα στη ζωή τους.

Για ποιο λόγο όμως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού (και ενδεχομένως άλλα είδη καρκίνων);

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σκουαλένιο, ένα συστατικό που με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το σκουαλένιο οφείλει το όνομά του στο λατινικό όνομα του καρχαρία (squalus) γιατί ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο συκώτι του. Το γεγονός ότι ο καρχαρίας είναι ανθεκτικός στους καρκινικούς όγκους (σε αντίθεση με άλλα ζώα) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Δείτε επίσης