Δωρεάν μέτρηση PSA στις 21-25 Σεπτεμβρίου 2015

Δωρεάν μέτρηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους θα μπορούν να κάνουν οι άνδρες ηλικίας 40-70 ετών.

Οι μετρήσεις προσφέρονται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Προστάτη.

Όπως ανακοινώθηκε, από την 21 Σεπτεμβρίου 2015 έως και την 25 Σεπτεμβρίου 2015 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν την εξέταση του PSA στα ιατρεία του δικτύου IATRICA, κλείνοντας ραντεβού στο τηλέφωνο 214-214 7020. Θα μπορούν επίσης να υποβάλλονται σε δωρεάν κλινική εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Φραγκίσκος Σοφράς, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η δράση αποσκοπεί στο να ενημερωθούν όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μιας μορφής καρκίνου που έχουν μία στις επτά πιθανότητες να εμφανίσουν.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως, όταν ακόμα είναι σε αρχικά στάδια και έχει πιθανότητα ίασης κατά 70%.

Ο προληπτικός έλεγχος συνιστάται σε κάθε άνδρα ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για τον καρκίνο του προστάτη (τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού, ο οποίος την παρουσίασε) ο έλεγχος πρέπει να αρχίσει πιο νωρίς.

Δείτε επίσης