Κλειστές 180-200 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Κλειστές 180-200 κλίνες παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη την Ελλάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Λειτουργούν περί τις 600 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν 2.000 κλίνες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

methΑυτά τα στοιχεία προκύπτουν από παρουσίαση της πρώην διευθύντριας της ΜΕΘ και του Ιατρείου Πόνου του Θεαγενείου, αναισθησιολόγου Γεωργίας Αναστασιάδου, σε διημερίδα με θέμα «Σαράντα χρόνια ΜΕΘ και Ιατρείο Πόνου», την οποία διοργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΜΕΘ και το Ιατρείο Πόνου του Θεαγενείου.

«Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν 400.000 νοσοκομειακές κλίνες. Με αναλογία 5% κλινών εντατικής, θα έπρεπε να είχαμε 2.000 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν μόνο 600 κλίνες ΜΕΘ ανοικτές, 180-200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και υπάρχουν άλλες 70 κλίνες εντατικής θεραπείας-αυξημένης φροντίδας. Λόγω της έλλειψης κλινών παρατηρούνται αρνήσεις εισαγωγής και οι συγγενείς των ασθενών απειλούν ότι θα πάνε στον εισαγγελέα. Το 22-43% των αρνήσεων εισαγωγής είναι λόγω έλλειψης κλινών. Για να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες πρέπει να διακομίζονται στη ΜΕΘ ασθενείς που έχουν πιθανότητα να ζήσουν και να μη διακομίζονται ασθενείς για να πεθάνουν», ανέφερε η κ. Αναστασιάδου.

Παράλληλα, τόνισε ότι καθώς η ανάγκη για εντατική φροντίδα συνεχίζει να αυξάνεται, θα συνεχίσει να αυξάνεται και η αναλογία των κλινών ΜΕΘ προς τις νοσοκομειακές κλίνες.

«Η ΜΕΘ αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο κέντρο της οξείας νοσοκομειακής φροντίδας. Η αυξανόμενη ζήτηση των κλινών ΜΕΘ οφείλεται στην αύξηση του ορίου ζωής, στην αύξηση των τραυμάτων, κυρίως μετά από τροχαία, στην αύξηση των ασθενών με ανοσοκαταστολή, όπως είναι οι ασθενείς με ΑIDS οι, ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση, στην ευρεία χρήση καπνού, αλκοόλ ή και άλλων εθιστικών ουσιών. Καθώς ο πληθυσμός γερνά, αυξάνεται η ανάγκη για εντατικολόγους», πρόσθεσε η κ. Αναστασιάδου.

Δείτε επίσης