Ι. Υφαντόπουλος: Προκλήσεις και δυνατότητες στον κλάδο ιατρικής βιοτεχνολογίας

yfantopoulos 6Για βελτίωση των οικονομικών της χώρας, «Ο τομέας της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας, παρά την οικονομική κρίση, παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις και δυνατότητες ανάπτυξης συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απασχόληση, την εξωστρέφεια και τη θετική οικονομική προοπτική της χώρας μας», τόνισε ο Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε διάλεξή του στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ιατρικής Τεχνολογίας (Med Tech Week), που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ).

Ο κ. Υφαντόπουλος σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «Η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την κατάρρευση των επενδύσεων από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007, στο 10% το 2015, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζονται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις για να επανέλθει σε θετική αναπτυξιακή πορεία» και πρόσθεσε ότι «τα οικονομικά της Υγείας και η αξιολόγηση της Ιατρικής τεχνολογίας προσφέρουν το μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής στον Τομέα της Υγείας».

Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, με βάση τις τιμές των κατασκευαστών, και εκτιμάται ότι αποτελεί το 31% της παγκόσμιας αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη εξάγει ιατρική τεχνολογία στις ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν περίπου το 39% των συνολικών εξαγωγών της, ενώ ακολουθούν η Κίνα (11%) και η Ιαπωνία (8%).

Σήμερα, είναι διαθέσιμα 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται πριν ακόμα γεννηθούμε μέχρι και τα βαθιά μας γεράματα, με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Δείτε επίσης