Βότανα για προστάτη, στυτική δυσλειτουργία και αντρική γονιμότητα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Oι παθήσεις του προστάτη, η στυτική δυσλειτουργία και η ανδρική υπογονιμότητα είναι τα παθολογικά προβλήματα που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» του άντρα.

Ένα σύνηθες ερώτημα του κοινού είναι ποια είναι η θέση της εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ειδικότερα όταν  πρόκειται για άντρες με δυσανεξία στα χημικά φάρμακα, για άντρες με πτωχή ανταπόκριση στα χημικά φάρμακα ή για άντρες που δεν θέλουν να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε χημικές παρενέργειες φαρμάκων.

andras gonimothta 6Τα θεραπευτικά βοτανικά συστήματα, που αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων του προστάτη, της στυτικής ικανότητας ή της γονιμοποιού ικανότητας έχουν ιστορία χιλιάδων ετών συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα χημικά φάρμακα που έχουν ηλικία μόλις ολίγων δεκαετιών.

Παρά την αποτυχημένη χρήση, το υψηλό κόστος και το υψηλό επίπεδο παρενεργειών μοντέρνων χημικών φαρμάκων σε αρκετές περιπτώσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες που κυρίως έχουν τα οικονομικά κονδύλια και διεξάγουν την πλειοψηφία των ερευνών που σχετίζονται με τα φάρμακα, αρνούνται να επενδύσουν κονδύλια για την διερεύνηση παραδοσιακών βοτανικών φαρμάκων την παραγωγή των οποίων εξάλλου πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο, γεωργοί και καλλιεργητές, επικαλούμενες τα στενά  περιθώρια κέρδους.

Η εναλλακτική ιατρική σήμερα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στηριζόμενη σε έρευνες που πραγματοποιούν πανεπιστήμια και ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Η εναλλακτική ιατρική εμπλέκεται σοβαρά, διότι το σύνολο των χρησιμοποιούμενων βοτάνων και φυτών πρέπει να διαχωριστεί σε φυτά-γιατροσόφια η χρήση των οποίων ανήκει στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας και σε φυτά η χρήση των οποίων στηρίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις για την δραστικότητά τους  που πέρασαν από γενιά σε γενιά και επομένως είναι αποτελεσματικά.

Το έργο της εναλλακτικής Ιατρικής είναι σύνθετο διότι τα αποτελεσματικά βοτανικά φάρμακα πρέπει περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε ασφαλή και μη ασφαλή βότανα, να τιτλοδοτηθούν και να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές  καθαρότητας που ισχύουν και για τα χημικά φάρμακα. Ωστόσο, παρά την περί του αντιθέτου ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, τα βότανα δεν στερούνται παρενεργειών. Ορισμένα φυτά μάλιστα μπορεί να έχουν θανατηφόρες παρενέργειες εφάμιλλες των χημικών σκευασμάτων, ανάλογα με τον οργανισμό του άντρα που λαμβάνει το βότανο.

Ορισμένα από τα πιο πολύχρηστα  βότανα που χρησιμοποιούνται για τα «ανδρικά προβλήματα υγείας» σε μίγματα βοτάνων ενδεικτικά είναι:

TRIBULUS TERRESTRIS

Το τριβόλι είναι φυτό με παγκόσμια κατανομή που ενδημεί στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται ευρέως σε κινεζική και ινδική ιατρική.

Παρενέργειες: Αλλεργία, επιδείνωση καρκινωμάτων προστάτη, υπόταση, επιδείνωση διαβήτη

PYGEUM

Φύεται σε αφρικανικές δασικές περιοχές.

Παρενέργειες: Αλλεργία γαστρεντερικές διαταραχές έχουν αναφερθεί.

RYE GRASS POLLEN

Πρόκειται για εκχύλισμα της γύρης του χόρτου σίκαλης ( Secale cereale ).

Παρενέργειες: Αλλεργία γαστρεντερικές διαταραχές έχουν αναφερθεί.

URTICA DIOICA

Έχει ευρεία κατανομή και ευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε Ευρώπη, Ασία , βόρεια Αφρική και δυτική Βόρεια Αμερική.

Παρενέργειες: Αλλεργία, λιποθυμία, πτώση πίεσης, υπογλυκαιμία έχουν αναφερθεί.

MORINDA CITRIFOLIA

Eίναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο στα νησιά του Ειρηνικού, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία.

Παρενέργειες: Αλλεργία, ηπατοτοξικότητα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

  • Η χρήση των βοτανικών φαρμάκων για να είναι εγγυημένη, ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά μετά από σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και παρακολούθηση από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία.
  • Τα βότανα δεν δρουν όταν χορηγούνται μεμονωμένα αλλά σε κατάλληλους βοτανικούς συνδυασμούς προσαρμοσμένους στον οργανισμό του εξεταζόμενου. Ένα συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να είναι αναποτελεσματικός με υψηλό επίπεδο παρενεργειών σε ένα οργανισμό και να έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας-ασφάλειας σε ένα άλλο οργανισμό.
  • Τα βοτανικά φάρμακα έχουν ευεργετικές ολιστικές δράσεις. Επιδρούν θετικά και σε άλλα οργανικά συστήματα του σώματος.
  • Παράλληλα με τα βοτανικά φάρμακα πρέπει να ακολουθείτε ειδικά ολιστικά διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα τόσο στο status υγείας του οργανισμού σας όσο και στο αποτελεσματικό για εσάς βοτανικό φάρμακο.
  • Για να αντλήσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το βοτανικό φάρμακο πρέπει να απέχετε από τοξικές ουσίες (π.χ. καπνό, κατάχρηση αλκοόλ).
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανταπόκριση στο βοτανικό φάρμακο είναι αξιολογήσιμη ακόμη και από τον αδαή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν το σπερμοδιάγραμμα του υπογόνιμου άντρα βελτιώνεται ή όταν η πολυουρία του προστάτη αποκαθίσταται ή όταν η στυτική ικανότητα ενισχύεται, μετά την χορήγηση του βοτανικού φαρμάκου.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης