ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Συχνές ερωτήσεις

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί πόνο, οίδημα (πρήξιμο), δυσκαμψία και απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Αν και προς το παρόν για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δεν υπάρχει πλήρης ίαση, εντούτοις, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στους περισσότερους ασθενείς, με σωστή και έγκαιρη αγωγή. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ευαίσθητες, θερμές και διογκωμένες αρθρώσεις.

Ακολουθούν παρακάτω οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο.

Τι σχέση έχει η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα με την Οστεοαρθρίτιδα;

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή της άρ­θρωσης. Η Οστεοαρθρίτιδα είναι περισσότερο νόσος που προκαλείται από φθορά του χόν­δρου, ο οποίος δεν μπορεί να αντέξει το φορτίο που δέχεται. Φλεγμονή μπορεί να εντοπιστεί και στην Οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Επίσης, φθορά του χόνδρου μπορεί να παρατηρηθεί και στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αλλά σε προχωρημένα στάδια. Η θεραπεία των δύο αυτών ασθενειών είναι τελείως διαφορετική και δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους.

Υπάρχει κάποια δίαιτα που να βοηθάει στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;

Υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις για ειδικές δίαιτες που υποτίθεται ότι βοηθούν στη θερα­πεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένες δίαιτες μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση των συμπτωμά­των σε μερικούς ασθενείς. Επίσης, κάποιοι ασθενείς παρατηρούν ότι ορισμένα φαγητά επι­δεινώνουν την αρθρίτιδα. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Αν διαπιστώσετε ότι ορισμένα φαγητά επιδεινώνουν τα συμπτώματα σας, αποφύγετε τα. Μην αποκλείετε, όμως, από τη διατροφή σας φαγητά που επιδεινώνουν την αρθρίτιδα άλλων ασθενών αλλά όχι τη δική σας. Θυμηθείτε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Μεγαλύτερες πιθανό­τητες βοήθειας μπορεί να σας προσφέρουν οι δίαιτες με μειωμένα κεκορεσμένα λίπη και πολλά πολυακόρεστα, όπως αυτά που υπάρχουν στα ψάρια. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, η νηστεία και η χορτοφαγία μπορεί να βοηθήσει, όμως, μην αρχίσετε τέτοιου είδους δίαιτα χωρίς να συμβουλευθείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, επειδή τα μειονεκτήματα μπορεί να υπερέχουν των πλεονεκτημάτων. Είναι προτιμότερο το βάρος σας να παραμένει σε φυ­σιολογικά επίπεδα.

Πρέπει να μετακινηθώ σε περιοχή με διαφορετικό κλίμα;

Το κλίμα επηρεάζει τα συμπτώματα κάποιων ασθενών αλλά δεν αλλάζει την κλινική πορεία της νόσου. Πολλοί ασθενείς νιώθουν καλύτερα σε θερμό περιβάλλον. Συχνά, δεν είναι ανε­κτός ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας, ενώ για αρκετούς ασθενείς ο κρύος καιρός είναι ο ιδανικότερος.

Αν σκέφτεστε να μετακινηθείτε σε περιοχή με άλλο κλίμα, σκεφτείτε το κλίμα της περιο­χής αυτής όλες τις εποχές του χρόνου. Σταθμίστε, επίσης, τις συνέπειες της απομάκρυνσης σας από το συγγενικό και το οικογενειακό περιβάλλον σας, καθώς και από τους γιατρούς σας. Πάνω από όλα, θυμηθείτε ότι η αλλαγή κλίματος δε θα αλλάξει την ασθένεια σας ούτε και θα εμποδίσει την εξέλιξη της.

Πρέπει να αποφύγω την εγκυμοσύνη;

Όχι, εκτός και αν ήδη έχετε πολυμελή οικογένεια και δε θα μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας. Οι περισσότερες μητέρες με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αισθάνονται καλύτερα όταν είναι έγκυες, ενώ μετά τη γέννηση του παιδιού μια πιθανή επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Μεγαλύτερη σημασία έχει να μην παίρνετε φάρμακα που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο. Συζητήστε τη θεραπευτική αγωγή με το γιατρό σας έγκαιρα πριν από την εγκυμοσύνη.

Μπορώ να πάρω αντισυλληπτικά χάπια;

Ναι, η λήψη αντισυλληπτικού δε θα αλλάξει ούτε τη μορφή της ασθένειας, ούτε τη θεραπεία της. Η αντισύλληψη είναι πιο σημαντική όταν λαμβάνετε φάρμακα, όπως π.χ. μεθοτρεξάτη ή λεφλουνομίδη και τότε θα πρέπει η εγκυμοσύνη να αποφευχθεί.

Τι γίνεται με τη εργασία μου;

Σκοπός της θεραπείας είναι να διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερες δραστηριότητες από αυτές που είχατε και πριν από την εμφάνιση της αρθρίτιδας. Αυτό αφορά τόσο στη δουλειά σας, όσο και στα εξωεπαγγελματικά ενδιαφέροντα σας. Πρέπει να εξακολουθείτε να εργάζε­στε, εκτός και αν υπάρχει έντονη σωματική καταπόνηση. Για την προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος στις ανάγκες σας μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια. Ρωτήστε τον κοινωνικό λει­τουργό σας.

Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια από την εργοδοσία σας, για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας και την εκπαίδευση σας. Πολλοί εργοδότες ανησυχούν μήπως οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αναγκαστούν ν’ απουσιάζουν συχνά από τη δουλειά τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές θα πρέπει να απουσιάσετε από την εργασία σας λόγω των τακτικών αναγκαίων επισκέψεων στο γιατρό σας. Πρέπει τα ραντεβού σας να κανονίζονται έτσι, ώστε να μην παρακωλύουν την εργασία σας.

Δείτε επίσης