AIDS: Ελπίδες για οριστική θεραπεία με εμβόλιο και το φάρμακο vorinostat

Ένα βήμα πιο κοντά στη ριζική θεραπεία για το AIDS βρίσκονται Βρετανοί επιστήμονες, καθώς ένας  44άχρονος ασθενής που λαμβάνει ερευνητική θεραπεία παρουσιάζει “εκπληκτική πρόοδο”.

Μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, οι επιστήμονες που παρακολουθούν τον άνδρα δεν μπορούν να βρουν ίχνη του ιού HIV στο αίμα του, αλλά διευκρινίζουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να πουν αν η θεραπεία κατόρθωσε να τον απαλλάξει οριστικά από τον ιό.

Η θεραπεία δοκιμάζεται από πέντε πανεπιστήμια: της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Imperial College, του King’s College και του University College του Λονδίνου. Ο 44χρονος είναι ο πρώτος που ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη αγωγή και θα ακολουθήσουν άλλοι 50 ασθενείς.

hivΗ θεραπεία συνδυάζει την κλασική αγωγή για το HIV/AIDS, δηλαδή τα αντιρετροϊκά φάρμακα, με δύο νέες ουσίες.

Εμβόλιο και vorinostat

Ο δύο νέες ουσίες είναι το φάρμακο vorinostat που είναι ήδη εγκεκριμένο για μία μορφή δερματικού λεμφώματος και ενεργοποιεί εκ νέου τον λανθάνοντα (ανενεργό) ιό HIV και ένα εμβόλιο που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστρέψει τα μολυσμένα με τον HIV κύτταρα.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην αναχαίτιση του ιού αφού τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί, αλλά δεν μπορούν να τον εκριζώσουν από το σώμα, με συνέπεια να πρέπει οι ασθενείς να τα παίρνουν για όλη του τη ζωή. Αν παραλείψουν κάποιες δόσεις ή δεν τα παίρνουν στην ώρα τους, οι ιοί που κρύβονται μέσα στα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου.

Όπως δήλωσε ο δρ Mark Samuels, διευθύνων σύμβουλος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Υγείας της Βρετανίας, το οποίο χρηματοδοτεί την έρευνα, πρόκειται για “μία από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες” να βρεθεί τρόπος ίασης για το AIDS. “Εξετάζουμε την αληθινή πιθανότητα να θεραπεύσουμε οριστικά τη λοίμωξη και, παρότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια των ερευνών, η πρόοδος είναι εκπληκτική.

“Η θεραπεία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να απαλλάξει τον οργανισμό από όλους τους ιούς HIV, συμπεριλαμβανομένων των λανθανόντων”, ανέφερε η καθηγήτρια Sarah Fidler από το Imperial College, η οποία συμμετέχει στη μελέτη. Και πρόσθεσε: “Η μέθοδος έχει αποδειχθεί επιτυχημένη σε πειράματα στο εργαστήριο και τα έως τώρα ευρήματα στους ανθρώπους είναι πολύ καλά, αλλά βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το να έχουμε στα χέρια μας μια ευρείας χρήσης θεραπεία”.

Δείτε επίσης