Γαλακτοβάκιλλοι

Το βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι (γένος Ladobacillus) περιλαμβάνει πάνω από 125 είδη. Είναι ανα­ερόβια (πολλαπλασιάζονται σε αναερόβιες συνθήκες) Gram-θετικά βακτηρίδια. Είναι χρήσιμα μικρόβια και σπανι­ότατα προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι προκαλούν τη ζύμωση (αναερό­βιος καταβολισμός) της γλυκόζης και άλλων σακχάρων τα οποία διασπώνται σε γαλακτικό οξύ.

 

Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου. Ειδικότερα αποτελούν μέρος της χλωρίδας του φάρυγγα, του γαστρεντερικού σωλήνα και της στο­ματικής κοιλότητας και στις γυναίκες του κόλπου. Επίσης βρίσκονται σε διάφορες τροφές και κυρίως στο γιαούρτι, το τυρί αλλά και στις ελιές, τα τουρσιά, τα σαλάμι κ.α.

Μολύνσεις

 

Προκαλούν σπανιότατα λοιμώξεις (σε συνδυασμό όμως με άλλα μικρόβια) σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και όταν υπάρχουν ορισμένες ασθένειες (πχ. HIV, καρκίνος, μεταμόσχευση, σακχαρώδης διαβήτης). Οι συχνότερες λοιμώξεις από γαλακτοβακίλλους είναι η βακτηριαιμία και η ενδοκαρδίτιδα.

Ορισμένα είδη γαλακτοβακίλλων έχουν συσχετιστεί με τερηδόνα των δοντιών (το γαλακτικό οξύ που παράγουν αφαιρεί το ασβέστιο από το σμάλ­το των δοντιών) όταν υπάρχει κακή στοματική υγιεινή και συγχρό­νως γίνεται μεγάλη χρήση σακχαρωδών σκευασμάτων ή ζάχαρης. Από τη δράση αυτή δικαιολογείται η χρησιμοποίηση του φθορίου (αντιμικροβιακό στοιχείο) σε οδοντόκρεμες και παστίλιες.

Όταν προκαλούν λοιμώξεις χορηγούνται αντιβιοτικά (σε σπανιότατες περιπτώσεις). Όταν πρέπει να γίνει διάγνωση, αυτή βασίζεται στη χαρακτηριστική μορφολογία, στη μικροσκόπηση και στο αποτέ­λεσμα της καλλιέργειας (γίνεται σε αναερόβιες συνθήκες). Στη συ­νέχεια γίνεται έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα).

Σχετικά με την πρόληψη, λαμβάνονται μέτρα για καλή στοματική υγιεινή (καθαρισμός δο­ντιών μετά από λήψη οποιασδήποτε τροφής) και χρήση φθοριού­χων στις οδοντόκρεμες, καθώς και αποφυγή συσκευασμάτων που περιέχουν ζάχαρη.

Οφέλη

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές είναι πολύ χρήσιμα μικρόβια. Χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο στην παρασκευή γιαουρτιού, τυριών, μπύρας, κρασιού, σοκο­λάτας κ.α. Οι γαλακτοβάκιλλοι καλλιεργούνται σε γάλα.

Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας και ο ρόλος τους είναι η αποτροπή της εγκατάστασης παθογόνων βακτηρίων, επειδή παράγουν γαλακτικό οξύ το οποίο σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του κολπικού επιθηλίου. Μερικοί γαλακτοβάκιλλοι παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ) και σ’ αυτές τις όξινες συνθήκες τα παθογόνα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Προστατεύουν επίσης από τις τριχομονάδες, ένα μαστιγοφόρο παράσιτο που προκαλεί ουρολοίμωξη και κολπίτιδα στις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι μερικές σπερματοκτόνες και αντισυλληπτικές κρέμες μπορούν να σκοτώσουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση βακτηριακής κολπικής μόλυνσης.

Οι γαλακτοβάκιλλοι χρησιμοποιούνται και για την αποκατάσταση της φυσιολο­γικής χλωρίδας μετά από λήψη αντιβιοτικών, καθώς και σε διά­φορες φλεγμονές του εντέρου, του στόματος και του κόλπου (αποτελούν τη φυσική προστασία του σώματος κατά της κολπίτιδας). Με αυτή την έννοια ορίζονται ως προβιοτικά (probiotics) δηλαδή χρήσιμα βακτήρια. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι γαλακτοβάκιλλος μπορεί να έχουν ευεργετική δράση στην αναστολή ανάπτυξης καρκίνων.

Μεταξύ των γαλακτοβάκιλλων ξεχωρίζει ο Lactobacillus acidophilus ή αλλιώς βάκιλλος του Döderlein ο οποίος αντιμετωπίζει τη διάρροια, αποκαθιστά την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που έχει καταστραφεί από αντιβιοτικά, προλαμβάνει τις μυκητιάσεις του ουροποιητικού συστήματος, κυρίως στις γυναίκες, βελτιώνει την πέψη και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

 

Δείτε επίσης