Π. Πολάκης: Αναδιανομή φαρμακευτικής δαπάνης υπέρ μεγάλων εταιρειών έκανε η ΝΔ

Συνέχεια στην αντιπαράθεση Παύλου Πολάκη – Άδωνι Γεωργιάδη, δόθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι, με βάση τα στοιχεία από επίσημη ενημέρωση του ΕΟΦ, υπήρξε αύξηση των τιμών ορισμένων φαρμάκων, την ίδια περίοδο που γίνονταν οι περικοπές.

Για παράδειγμα υπήρξε εξαίρεση από την πρώτη τιμολόγηση ενός νέου προϊόντος γνωστής πολυεθνικής με διαφορετική περιεκτικότητα, που αντί να πάρει τη χαμηλή τιμή, μπήκε στον τρόπο της τιμολόγησης με τις τρεις χώρες και έλαβε υψηλότερη τιμή.

Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι λίγο πριν φύγει υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία κατήργησε την «ειδική χονδρική τιμή» για τα ΦΥΚ, η οποία υπήρχε από το 2012-2013, ως μέτρο μείωσης της τιμής ακριβών φαρμάκων. Έτσι η ΝΔ έκανε εσωτερική αναδιανομή της δαπάνης για το φάρμακο υπέρ των μεγάλων εταιρειών.

Τέλος, ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι το βασικό έγκλημα Γεωργιάδη, Λοβέρδου, Βορίδη και Σαλμά ήταν ότι ποτέ δεν έκαναν διαπραγμάτευση, παρότι είχαν στα χέρια τους την ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων, που ήταν μονοψώνιο. Αυτή ήταν προδοτική στάση για την ελληνική κοινωνία.

«Για να καταλάβετε τη διαφορά μας», κατέληξε ο κ. Πολάκης, «θα σας πω ότι τη θεραπεία για τις ηπατίτιδες, που την πληρώναμε επί των ημερών σας 35.000 και 40.000 ευρώ, τώρα την πληρώνουμε το ανώτερο 10.000 ευρώ και μπορεί να πάει και στα 5.000 ευρώ».

Ο κ. Γεωργιάδης, ζήτησε από τον κ. Πολάκη, μεταξύ άλλων, να απαντήσει γιατί επί δύο χρόνια το υπουργείο Υγείας δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων, όπως ο νόμος ορίζει, «κάνοντας έτσι δωράκι 500 εκατ. στην φαρμακοβιομηχανία», και γιατί ενώ καταγγέλλει ότι «πειράχθηκε» επί υπουργίας Γεωργιάδη η τιμή συγκεκριμένου φαρμάκου, εκείνος δεν την αποκατέστησε.

Δείτε επίσης