Το αλάτι συνδέεται με τη νυκτουρία

Αν ξυπνάτε συχνά τη νύχτα διότι νιώθετε την επιθυμία να ουρήσετε, τότε  ίσως πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση του αλατιού, λένε Ιάπωνες ερευνητές του Nagasaki University. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας στο Λονδίνο.

Η ανάγκη για ούρηση τη νύκτα είναι ένα πρόβλημα που αφορά πάνω από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών. Η νυκτουρία είναι ιδιαιτέρως συχνή στους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να σηκώνονται τη νύκτα δύο ή περισσότερες φορές, με συνέπεια να διαταράσσεται ο ύπνος τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν με 321 άνδρες και γυναίκες  και βρέθηκε πως η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μειώνει τη νυκτουρία. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν πολύ αλάτι και αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ύπνο. Γι’ αυτό τους συνέστησαν να περιορίσουν την κατανάλωση του αλατιού για 12 εβδομάδες.

Αλάτι και νυκτουρία

Οι 223 από τους συμμετέχοντες κατόρθωσαν να περιορίσουν την κατανάλωση αλατιού από 10,7 γραμμάρια την ημέρα σε 8 γραμμάρια την ημέρα (οι Ιάπωνες καταναλώνουν πολύ αλάτι και οι ποσότητες αυτές είναι υψηλότερες απ’ όσες συνιστώνται για καλή υγεία). Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η μέση συχνότητα των νυκτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα από 2,3 φορές κάθε βράδυ σε 1,4 φορές.

Από την άλλη πλευρά, 98 εθελοντές όχι μόνο δεν μείωσαν την πρόσληψη άλατος, αλλά την αύξησαν (από 9,6 γραμμάρια την ημέρα σε τα 11 γραμμάρια) και η συχνότητα τη νυκτουρίας αυξήθηκε από 2,3 φορές σε 2,7 φορές, κάθε βράδυ.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξέτασε πως επηρεάζει το αλάτι τη νυκτουρία, επομένως τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερε μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Matsuo Tomohiro.

Αν και η νυκτουρία έχει πολλές αιτίες (π.χ. προβλήματα στον προστάτη, ορμονικές αλλαγές), αυτές δεν αρκούν να εξηγήσουν όλα τα περιστατικά και τα νέα ευρήματα ίσως υποδεικνύουν μία πιθανή αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το περισσότερο αλάτι λαμβάνεται από “κρυφές” πηγές όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα τυριά, τα αλλαντικά, τις σάλτσες ζυμαρικών και φυσικά τα αλμυρά τρόφιμα (πατατάκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί κ.λπ.).

Τα τρόφιμα που περιέχουν πάνω από 1,5 γραμμάριο αλάτι (ή 0,6 γραμμάρια νάτριο) ανά 100 γραμμάρια βάρους του προϊόντος, θεωρείται ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Δείτε επίσης