Η εμμηνόπαυση είναι ένας στάδιο της ζωής -και όχι παθολογική κατάσταση- που συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 45-55 ετών.
Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα όπως οι εξάψεις που παρατηρούνται στο 70% των γυναικών -το πρόσωπο φλογίζεται και το σώμα αισθάνεται ζέστη και ιδρώνει. Αιτία των εξάψεων είναι η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Συνήθως οι εξάψεις διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα αλλά μερικές φορές επιμένουν για 15 λεπτά ή παραπάνω. Έχουν μεγαλύτερη συχνότητα στα 2 πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης και στη συνέχεια υποχωρούν, ωστόσο μπορεί να διαρκέσουν και 10 χρόνια. Σε κάποιες γυναίκες είναι ήπιες ενώ σε άλλες προκαλούν μεγάλη ενόχληση επιβαρύνοντας την ποιότητα της ζωής τους.
Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξάψεις ίσως αποτελούν σημάδι κακής λειτουργίας των αγγείων.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συχνές εξάψεις στις γυναίκες 40-53 ετών μπορεί να είναι σημάδι αρτηριακής δυσλειτουργίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 272 γυναίκες, ηλικίας 40-60 ετών, οι οποίες δεν κάπνιζαν και δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση των εξάψεων με τη λειτουργία του ενδοθηλίου (του στρώματος των κυττάρων που επικαλύπτουν το εσωτερικό των αρτηριών).
Διαπιστώθηκε ότι οι εξάψεις στις νεότερες γυναίκες του δείγματος συνδέονταν με μικρότερη ικανότητα διαστολής των αρτηριών. Δεν προέκυψε συσχέτιση για τις γυναίκες ηλικίας 54-60 ετών. Αυτό σημαίνει ότι η πρώιμη απαρχή των εξάψεων μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι συσχετισμοί ήταν ανεξάρτητοι από άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο καθώς και ανεξάρτητοι από την παραγωγή οιστρογόνων.
«Η μελέτη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας ως προς την ορθή καταγραφή του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι εξάψεις δεν είναι μια απλή ενόχληση. Έχει ήδη τεκμηριωθεί η σχέση τους με την οστική και εγκεφαλική υγεία και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», ανέφερε η JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της επιστημονικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής.
Να σημειωθεί ότι μια σχετικά πρόσφατη μελέτη βρήκε πως ένα πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει την θερμοκρασία του μειώνοντας τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων.